Bigos z kapusty kiszonej z karkówką i sokiem pomidorowym

Bigos z kapusty kiszonej z karkówką i sokiem pomidorowym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta kiszona

    1,5-2 kg
  • karkówka

    750 g
  • sok pomidorowy

    1-2 szkl.
  • ziele angielskie

    5 szt.
  • owoc jałowca

    10 szt.
  • liście laurowe

    3
  • papryka słodka mielona

    1-2 łyżeczki
  • czosnek granulowany

    1 łyżeczka
  • kminek cały

    1/2 łyżeczki
  • Pieprz kolorowy- MŁYNEK

  • przyprawa uniwersalna

  • majeranek otarty

    1 łyżeczka
  • smalec

    3 łyżki
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Bigos z kapusty kiszonej z karkówką i sokiem pomidorowym
Kapustę opłukać (jeśli jest zbyt kwaśna) i zalać wodą w dużym garnku. Dodać kminek, jałowiec, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować do czasu, aż zmięknie.
Krok 2 - Bigos z kapusty kiszonej z karkówką i sokiem pomidorowym
Plastry karkówki obsmażyć na rumiano na mieszaninie smalcu i oleju.
Krok 3 - Bigos z kapusty kiszonej z karkówką i sokiem pomidorowym
Mięsem nakryć podgotowaną kapustę, dolać trochę gorącej wody z rozpuszczoną przyprawą warzywną i nadal dusić pod przykryciem.
Krok 4 - Bigos z kapusty kiszonej z karkówką i sokiem pomidorowym
Kiedy mięso zmięknie przełożyć je na talerz i rozdrobnić - można pokroić lub porozrywać palcami na mniejsze kawałki. Dodać ponownie do kapusty.
Krok 5 - Bigos z kapusty kiszonej z karkówką i sokiem pomidorowym
Dosypać paprykę mieloną, trochę pieprzu i wymieszać dokładnie i dusić bez pokrywki, aż odparuje znaczna część płynu.
Krok 6 - Bigos z kapusty kiszonej z karkówką i sokiem pomidorowym
Zalać kapustę sokiem pomidorowym i dusić na niewielkim płomieniu, co jakiś czas mieszając, aż kapusta będzie niemal miękka.
Krok 7 - Bigos z kapusty kiszonej z karkówką i sokiem pomidorowym
Dosypać majeranek, czosnek granulowany i ew. nieco pieprzu.
Krok 8 - Bigos z kapusty kiszonej z karkówką i sokiem pomidorowym
Dusić jeszcze kwadrans.
Krok 9 - Bigos z kapusty kiszonej z karkówką i sokiem pomidorowym
Podawać z ulubionym pieczywem lub jako dodatek do obiadu.
Habibi
Ja zazwyczaj rozkładam duszenie bigosu na dwa dni, co pozytywnie wpływa na jego walory smakowe. Kilka razy dziennie rozgrzewam bigos na 30 minut, a następnie wyłączam i studzę - dobrze jest wynosić wtedy bigos w chłodne miejsce np. na balkon.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ttrytka

26.10.2015 15:24
wspaniały bigos

staropolanka5

16.05.2015 23:28
bigos wyszedł super

Habibi

11.11.2014 17:45
Bigos bardzo lubię, robię w ilości takiej, by było co odgrzewać przez 2-3 dni, bo z każdym dniem nabiera lepszego smaku :)

mysza75

04.11.2014 10:14
jaki smaczny bigos pycha

Hrabina w kuchni

03.11.2014 22:42
Mniam, mniam.:)

Czyki

03.11.2014 21:43
Bardzo pyszniutko :)

IZABELA29

03.11.2014 20:46
ale chętnie bym zjadła taki

Katarzyna59

03.11.2014 17:17
uwialbiam takie bigosy

Anna133

03.11.2014 16:54
ależ apetyczne danie !

Lis

03.11.2014 16:07
Przepyszny:)aż ślinka cieknie:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat