Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek mocno czekoladowy (bądź po prostu ciasto czekoladowe:) )
2. Białka ubijamy na sztywną pianę, podczas ubijania powoli dodajemy cukier.
3. Do ubitej piany dodajemy żółtka, cały czas delikatnie mieszamy oraz stopniowo wlewamy rozpuszczoną czekoladę z masłem. Całość bardzo delikatnie mieszamy.
4. Na najgłębszej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia równomiernie rozsmarowujemy masę. (Chodzi tu o blaszkę jako część piekarnika, a nie typową blaszkę, w której pieczemy zazwyczaj ciasta)
5. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 10-12 minut.
6. Gdy ciasto wystygnie wyjmujemy je z blachy i kładziemy na blacie kuchennym.
7. Śmietankę zagotowujemy z miodem.
8. Do śmietanki wrzucamy pokruszoną czekoladę (200g) , po chwili mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Mieszając, dodajemy 2 łyżki miękkiego masła.
9.Możemy dodać 20 ml whisky lub likieru.
10.Masę przelewamy do miseczki, odstawiamy do momentu uzyskania konsystencji miękkiego masła (u mnie to trwało około 2 godzin)
11.Upieczone ciasto dzielimy na 4 równe części.
12.Pierwszą część delikatnie smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Warstwę z dżemem przykrywamy kolejną częścią ciasta i delikatnie smarujemy ją ganaszem* czekoladowym, układamy kolejną część ciasta, smarujemy ją ganaszem i przykrywamy ostatnią częścią ciasta. Zostawiamy trochę ganaszu, aby zrobić z niego w ostatnim kroku polewę.
13. Mazurek wstawiamy do lodówki na mniej więcej 30 minut.
14. Resztę ganaszu podgrzewamy w mikrofalówce w celu uzyskania konsystencji polewy.
15.Rozpuszczony ganasz mieszamy.
16.Schłodzone ciasto oblewamy podgrzanym ganaszem. Na mazurku układamy dekorację z suszonych i kandyzowanych owoców, pistacji i migdałów.
Życzę smacznego :)