Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek mocno czekoladowy (bądź po prostu ciasto czekoladowe:) )

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 (L) szt
cukier 80 g
czekolada gorzka 200 g
masło 50 g
śmietana 30% 200 g
czekolada gorzka 200 g
miód 2 łyżki
masło 2 łyżki
whisky 20 ml
dżem porzeczkowy 1 mały słoiczek
bakalie 1 op

Porada

*Ganasz - to masa czekoladowa, którą stworzyliśmy:)

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek mocno czekoladowy (bądź po prostu ciasto czekoladowe:) )

1. W średnim garnku rozpuszczamy 50g masła i 200 g czekolady – wszystko podgrzewamy aż rozpuści się nam czekolada.
2. Białka ubijamy na sztywną pianę, podczas ubijania powoli dodajemy cukier.
3. Do ubitej piany dodajemy żółtka, cały czas delikatnie mieszamy oraz stopniowo wlewamy rozpuszczoną czekoladę z masłem. Całość bardzo delikatnie mieszamy.
4. Na najgłębszej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia równomiernie rozsmarowujemy masę. (Chodzi tu o blaszkę jako część piekarnika, a nie typową blaszkę, w której pieczemy zazwyczaj ciasta)
5. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 10-12 minut.
6. Gdy ciasto wystygnie wyjmujemy je z blachy i kładziemy na blacie kuchennym.
7. Śmietankę zagotowujemy z miodem.
8. Do śmietanki wrzucamy pokruszoną czekoladę (200g) , po chwili mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Mieszając, dodajemy 2 łyżki miękkiego masła.
9.Możemy dodać 20 ml whisky lub likieru.
10.Masę przelewamy do miseczki, odstawiamy do momentu uzyskania konsystencji miękkiego masła (u mnie to trwało około 2 godzin)
11.Upieczone ciasto dzielimy na 4 równe części.
12.Pierwszą część delikatnie smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Warstwę z dżemem przykrywamy kolejną częścią ciasta i delikatnie smarujemy ją ganaszem* czekoladowym, układamy kolejną część ciasta, smarujemy ją ganaszem i przykrywamy ostatnią częścią ciasta. Zostawiamy trochę ganaszu, aby zrobić z niego w ostatnim kroku polewę.
13. Mazurek wstawiamy do lodówki na mniej więcej 30 minut.
14. Resztę ganaszu podgrzewamy w mikrofalówce w celu uzyskania konsystencji polewy.
15.Rozpuszczony ganasz mieszamy.
16.Schłodzone ciasto oblewamy podgrzanym ganaszem. Na mazurku układamy dekorację z suszonych i kandyzowanych owoców, pistacji i migdałów.

Życzę smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Maridka19 29.12.2014 15:52
Pysznie wygląda :)
Krzysztof15 04.11.2014 07:48
smaczne ciacho
stokrotka 03.11.2014 19:15
ale pyszności czekoladowe
marenka 03.11.2014 18:43
Apetycznie sie prezentuje:)
Kolorowa 03.11.2014 18:27
smacznie wygląda ;)
agnieszka214 03.11.2014 16:17
taki smak lubie
kasia.s 03.11.2014 14:58
Dziękuję bardzo:) Polecam wszystkim zrobienie tego mazurka :)
Zdzisław 03.11.2014 14:51
takie słodkości to lubie bardzo
jola91 03.11.2014 14:27
Pysznie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak