Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb żytni najsmaczniejszy

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka żytnia typ 2000 350 g
mąka pszenna typ 650 50 g
mąka pszenna typ 2000 100 g
woda ciepła 450-500 ml
drożdże suche 1 opakowanie
sól 1 łyżeczka
mleko 1 łyżka
coś do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb żytni najsmaczniejszy

Kroki postępowania

1
produkty suche mieszamy w misce.
Krok 1 - Chleb żytni najsmaczniejszy foto
2
dolewamy wody tyle aby ugnieść ładne ciasto. Masa musi być jednolita, ale nie zawsze mąka jest na tyle "chłonna" że odejdzie nam gładko od ręki
Krok 2 - Chleb żytni najsmaczniejszy foto
3
Miskę przykrywamy i odkładamy we względnie ciepłe miejsce na 16-18 godzin. Kiedy wyrośnie tak jak na zdjęciu przechodzimy dalej
Krok 3 - Chleb żytni najsmaczniejszy foto
4
piekarnik nagrzewamy (im mocnej tym krócej będziemy czekać u mnie zazwyczaj jest to 200 st i na piec czekam ok 15 minut) i wstawiamy formę do nagrzania.
Krok 4 - Chleb żytni najsmaczniejszy foto
5
gdy piec będzie nagrzany, formę wysypuję mąką i wkładam do niej jeszcze raz zagniecioną masę chlebową. Formuję mokrą łyżką w bochenek. Na wierzch wylewam łyżke mleka i rozsmarowuję. Posypuję płatkami
Krok 5 - Chleb żytni najsmaczniejszy foto
6
piekę ok 45 minut do zrumienia pieczywa. Świetnie smakuje posypany białym makiem lub pestkami dyni (ew zmielone pestki jak na mączkę)
Krok 6 - Chleb żytni najsmaczniejszy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak