Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schaboszczaki z żółtym serem

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kotlety schabowe 2 szt
ser żółty 10 dag
Bułka tarta klasyczna Prymat 5 łyżek
jajko 1 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
Papryka słodka mielona Prymat do smaku
olej do smażenia

Porada

Kieszonki schabowe możemy dodatkowo w środku posmarować musztardą lub keczupem a oprócz żółtego sera możemy włożyć kawałki papryki lub ogórków kiszonych

Przepis i sposób przygotowania na: Schaboszczaki z żółtym serem

Kroki postępowania

1
Kotlety schabowe /powinny być trochę grubsze niż tradycyjne/ nakrawamy nożem tak jak byśmy chcieli przekroić je na dwa kotlety ale nie przekrawamy ich do końca tworząc kieszeń. Następnie kotlety lekko rozbijamy przez folię. Utworzoną kieszeń od środka lekko solimy i wkładamy kawałki żółtego sera. Brzegi kotleta ponownie delikatnie rozbijamy tak by "zamknąć" kieszonki lub spinamy je igłami do mięsa.
Krok 1 - Schaboszczaki z żółtym serem foto
2
Jajko rozbijamy, dodajemy sól i pieprz i wszystko razem rozmącamy. Bułkę tartą mieszamy z mieloną papryką. Schabowe maczamy w jajku a następnie obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim schabowe. Gdy się zrumienią możemy podlać je wodą lub bulionem i prużyć do miękkości.
Krok 2 - Schaboszczaki z żółtym serem foto
3
Schabowe z żółtym serem najlepiej smakują na gorąco, kiedy żółty ser wypływa z mięsa ale na zimno również są bardzo smaczne.
Krok 3 - Schaboszczaki z żółtym serem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dodi 03.11.2014 08:47
pyszne jedzonko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak