Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto serowo - wiśniowe.
Białka ubić na sztywną pianę, nie przerywając ubijania powali wsypać cukier. Kolejno dodawać do piany po jednym żółtku. Dodaj jedną łyżkę wody. Mąkę tortową połącz z mąką ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Przesiej przez sito do masy jajecznej, delikatnie wymieszaj. Przygotowane ciasto rozsmarować do wyłożonej papierem do pieczenia formy ( 25cm x 35cm.)
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35minut w temperaturze 175*C.
Wiśnie osącz z syropu. Do soku z wiśni dodaj wodę tak aby uzyskać 750ml. płynu. Na soku z wiśni przygotuj galaretki i pozostaw do stężenia.
Masa serowo - jogurtowa:
Jogurt połącz z serkiem mascarpone, dodaj puder cukier.
Żelatynę namocz do napęcznienia w 4 łyżkach zimnej wody a następnie rozpuść podgrzewając na małym ogniu. Letnią żelatynę dodaj do masy serowo – jogurtowej. Na zimny biszkopt załóż obręcz i rozprowadź krem. Na krem daj osączone wiśnie, część wiśni patyczkiem umieść w środku masy. ½ tężejącej galaretki rozprowadź na wiśniach i górę ciasta lekko przemieszaj widelcem, następnie rozprowadź pozostałą część galaretki tworząc gładką powierzchnie ciasta. Ciasto daj do lodówki do schłodzenia.
Smacznego