Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa wędlina z łopatki

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 900 g
sól 1 łyżeczka (czubata)
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
suszone pomidory 5
ząbki czosnku 3
woda zimna 1/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa wędlina z łopatki

Łopatkę płuczemy ,połowę mięsa kroimy w drobną kostkę ,drugą połowę mielimy razem z pomidorami i czosnkiem .Całość mieszamy z przyprawami ,dodajemy wodę i żelatynę. Masę mięsną dokładnie wyrabiamy ręką. Miskę z mięsem zakrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 8 godzin.
Mięso przekładamy do worka foliowego ,wkładamy do szynkowara i zamykamy. Całość gotujemy w wodzie przez około 50 min w temperaturze 75°C.
Szynkowar wyjmujemy z wodnej kąpieli ,studzimy i na całą noc wkładamy do lodówki. Rano wędlinę wyciągamy z urządzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ggosienka68 05.11.2014 08:32
Nie ma nic lepszego jak domowa wędlinka :)
kloruś 04.11.2014 14:11
chętnie bym skosztowała!
migotka28 02.11.2014 22:14
pyszna i zdrowa wędlinka
adelajda 02.11.2014 18:50
lubię wędliny z szynkowara
Krzysztof15 02.11.2014 13:47
bardzo smaczna
mirosława4 02.11.2014 13:44
taka domowa jest najlepsza
IlonaAlbertos 02.11.2014 12:40
Smakowita wędlinka.
bhb8 02.11.2014 11:44
wygląda smacznie :)
IZABELA29 02.11.2014 11:44
fajnie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak