Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Aksamitny sernik z nuta mandarynki

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

żółtko jajek 3 szt
masło 130 g
cukier kryształ 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka pszenna 1 szklanka

masa serowa

ser 1 kg - na sernik
cukier 3/4 szklanki
cukier waniliowy 16 g
masło 50 g
budyń śmietankowy 1 łyżka czubata
mąka ziemniaczana 3 łyżi
jajko 4 szt
śmietana 30% 125 ml
aromat pomarańczowy lub mandarynkowy

polewa

śmietana 18 proc 400 g
cukier puder 4 łyżki
mandarynki w puszce w zalewie 1 mała puszka

Przepis i sposób przygotowania na: Aksamitny sernik z nuta mandarynki

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy ciasto: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Żółtka miksujemy z cukrem.
Krok 1 - Aksamitny sernik z nuta mandarynki foto
2
Następnie dodajemy miękkie masło i miksujemy do połączenia się składników.  
Krok 2 - Aksamitny sernik z nuta mandarynki foto
3
Kolejno małymi porcjami dodajemy mąkę i proszek do pieczenia – całość miksujemy.
Krok 3 - Aksamitny sernik z nuta mandarynki foto
4
Uzyskane ciasto wykładamy na tortownicę i wstawiamy do lodówki.
Krok 4 - Aksamitny sernik z nuta mandarynki foto
5
Przygotowujemy masę serową:  Masło roztapiamy w rondelku i studzimy.
Do miski przekładamy ser, dodanemu cukier i cukier waniliowy i całość miksujemy.
Krok 5 - Aksamitny sernik z nuta mandarynki foto
6
Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną wraz z budyniem - stale miksując. Kolejno dodajemy na przemian po jajku i po odrobinie śmietany – całość miksujemy na niedużych obrotach.
Krok 6 - Aksamitny sernik z nuta mandarynki foto
7
Na koniec dodajemy zimne roztopione wcześnie masło oraz aromat (miałam mandarynkowy ale śmiało można dodać cytrusowy)
Krok 7 - Aksamitny sernik z nuta mandarynki foto
8
Dokładnie miksujemy masę serową i wylewamy ją na spód ciasta.
Krok 8 - Aksamitny sernik z nuta mandarynki foto
9
Wkładamy sernik do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 25 minut i zmniejszamy temperaturę do 150 stopni, pieczemy 45 minut.
Krok 9 - Aksamitny sernik z nuta mandarynki foto
10
 Przygotowujemy polewę śmietankowo-mandarynkową:
Mandarynki z puszki dokładnie odsączamy i blendujemy na mus – odsączamy z sok. Śmietanę przelewamy do miski, dodajemy cukier puder i całość mieszamy do całkowitego połączenia, aby nie było grudek. Dodajemy mus mandarynkowy i mieszamy.
Krok 10 - Aksamitny sernik z nuta mandarynki foto
11
Polewę wylewamy na gorące ciasto i wkładamy powrotem do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie wyłączamy grzanie, uchylamy drzwiczki piekarnika.
Sernik pozostawiamy na około 30 minut w piekarniku. 
Krok 11 - Aksamitny sernik z nuta mandarynki foto
12
Ostygnięty już sernik wkładamy do lodówki na minimum 12h.
Krok 12 - Aksamitny sernik z nuta mandarynki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magula 17.01.2015 14:30
serniczek idealny
Izka192 05.11.2014 08:37
bardzo apetycznie wygląda
Kolorowa 02.11.2014 10:52
ładnie wygląda
Gracer 02.11.2014 10:37
Super sernik
Wiktoria29 02.11.2014 10:24
zjadłabym z chęcią kawałek
Konczi 02.11.2014 10:06
:) serniczek był pyszniutki .. niestety szybciutko zniknął ...
bietka 02.11.2014 09:56
pyszny serniczek, z chęcią bym go spróbowała :)
Beatris 02.11.2014 09:37
Wspaniały serniczek, aż mam ochotę na kawałeczek:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak