Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Buraki tarte

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraki czerwone 2 kg
ocet 4-5 łyżek
cukier 4 łyżki
sól 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Buraki tarte

Buraki płuczemy wkładamy do garnka, gotujemy do miękkości.
Po ugotowaniu odcedzamy, obieramy jeszcze ciepłe, lecz nie gorące - skórkę najlepiej się usuwa.
Obrane buraki trzemy na tarce o drobnych oczkach
Dodajemy ocet, sól, cukier, całość mieszamy,
Do wyparzonych słoików przekładamy porcjami buraki, zakręcamy, pasteryzujemy 10-12 minut.
Przechowujemy w chłodnym miejscu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 22.08.2015 13:17
ja dodaję cytrynę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak