Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paszteciki z kapustą i pieczarkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 500 gram
masło 200 gram
śmietana 18 proc 5 łyżek
drożdże 4 dag
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 0,5 łyżeczki
cukier 1 łyżeczka

Nadzienie

kapusta kiszona 500 gram
pieczarki 300 gram
cebula biała 1 sztuka
olej
Sól ziołowa jodowana Prymat
Kminek mielony Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
jajko

Przepis i sposób przygotowania na: Paszteciki z kapustą i pieczarkami

Mąkę wsypać do miski. Dodać sól. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru. Wlać do miski. Masło posiekać z mąką. Na koniec dodać śmietanę. Dokładnie wyrobić ciasto. Następnie odstawić do wyrośnięcia. Kapustę włożyć do garnka. Zalać wodą. Gotować do miękkości ok. 30 minut. Po ugotowaniu odsączyć z wody. Pieczarki umyć. Oczyścić. pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju z drobno posiekaną cebulą. Dodać do ugotowanej kapusty. Farsz doprawić do smaku. Ciasto wałkować na grubość ok. 1,5 cm. Kroić na małe prostokąty. Nakładać łyżeczkę farszu, zlepiać paszteciki. Smarować rozkłóconym jajkiem. Układać na blachę wysmarowaną margaryną. Piec ok. 15 minut w 200 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 01.11.2014 15:06
lubimy takie !
Jadwiga/Jaga85 31.10.2014 22:36
Pysze takie paszteciki!
marenka 31.10.2014 19:05
Napewno są bardzo smaczne:)
V_kuchareczka 31.10.2014 18:54
na pewno są pyszne
Anna20 31.10.2014 18:44
smacznie wyglądają :)
cukiereczek 31.10.2014 16:40
idealne z kubkiem gorącego czerwonego Barszczu
jasiek 31.10.2014 16:33
smaczny farsz
inka2012 31.10.2014 16:20
przepięknie wyglądają :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak