Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chałka z foremki

3.0
(18)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka tortowa 500 gram
puree z dyni 150 gram
drożdże świeże 15 g
jajko 1 sztuka
mleko ciepłe 1/3 szklanka
masło 50 gram
cukier 120 gram
sól szczypta

PONADTO

żółtko jajek 1 sztuka
śmietana kremówka 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Chałka z foremki

Kroki postępowania

1
Z pokruszonych świeżych drożdży, łyżeczki cukru, łyżki letniego mleka i dwóch łyżek mąki robię rozczyn i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Gdy rozczyn jest wyrośnięty mieszam go w misce z pozostałymi składnikami i wyrabiam, aż ciasto będzie lśniące i elastyczne. Miskę nakrywam folią spożywczą i odstawiam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Następnie jeszcze przez chwilę ciasto wyrabiam, a następnie dzielę je na trzy części. Formuję z nich trzy wałeczki jednakowej długości.
Krok 1 - Chałka z foremki  foto
2
Z jednej strony końce wałeczków dokładnie sklejam i zaplatam je jak warkocz i łączę je ze sobą również z drugiej strony.

Oba końce chałki podwijam pod jej spód i przenoszę ją do keksówki o wymiarach 36x10 wysmarowanej masłem. Ciasto nakrywam lnianą ściereczką i odstawiam do podrośnięcia.
Krok 2 - Chałka z foremki  foto
3
Wyrośniętą chałkę smaruję żółtkiem roztrzepanym z łyżką śmietanki.

Blaszkę z ciastem wstawiam do nagrzanego do 170°C piekarnika i piekę 35 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Gdyby chałka zbyt mocno przypiekała się od góry można ją nakryć arkuszem papieru do pieczenia.
Krok 3 - Chałka z foremki  foto
4
Chałkę pozostawiam w foremce do lekkiego przestygnięcia, później przekładam na kratkę kuchenną do całkowitego wystudzenia.

*poza sezonem chałkę robię z mrożonego puree z dyni, które wcześniej rozmrażam
Krok 4 - Chałka z foremki  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 11.02.2015 15:19
anemonku , jesteś mistrzynią takich wypieków!
barbara11561 08.02.2015 21:53
też lubię drożdżowe pieczywko z dynią:)pyszna plecionka:)
IZABELA29 30.12.2014 10:40
wypieki z dynią są świetne
anemon 13.12.2014 22:15
Bardzo dziękuję i polecam.
adelajda 09.11.2014 15:30
Na pewno pyszna :)
Kejti 01.11.2014 19:01
Pyszne śniadanko :-)
caralajna 30.10.2014 18:10
wyszła idealnie, mniam
ben-ka 30.10.2014 15:58
@anemon i dobrze,i tak trzymaj ,bo Twoje wypieki drożdżowe,to rewelacja!
anemon 30.10.2014 15:46
@ben-ka nie zaplatam włosów w warkocze, to choć plecioną chałkę sobie upiekę od czasu do czasu.
mysza75 30.10.2014 14:22
jaka puszysta fajna chałeczka
ben-ka 30.10.2014 14:07
Warkoczyki,to Ty potrafisz pleść:)
IwonaDD 30.10.2014 13:52
piękna i pyszna
pestka 30.10.2014 12:47
uwielbiam chałkę , a ta wygląda przepysznie
Adamorek 30.10.2014 12:08
babciny przepis
wwwiolka 30.10.2014 11:43
Bardzo fajny przepis.
Alex_M 30.10.2014 11:33
rewelacyjna :)
gosia56 30.10.2014 10:23
pyszna chałka;)
Anna169Hosz 30.10.2014 10:15
Ale ładnie zapleciona!
norweska20 30.10.2014 09:24
apetyczny wypiek
Wiktoria29 30.10.2014 09:22
bardzo fajna , robiłam ostatnio drożdżówki z dynia i były pyszne więc myślę ,że i twoja chałka świetnie smakuje
Mniam 30.10.2014 09:21
Kolor mnie przyciąga do Twojej chałki :) tak myślałam, że z dynią :)
aginaa 30.10.2014 08:29
wyglada na pyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak