Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort rocznicowy II

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto jasne

jajko 5 sztuk
cukier 1 szklanka
mąka pszenna 4 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Ciasto kakaowe

jajko 4 sztuki
cukier 1 szklanka
mąka pszenna 3 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 2 łyżki

Krem śmietankowy

budyń śmietankowy 1 opakowanie
mleko 2 szklanki
masło lub margaryna 200 gram

Krem kakaowy

budyń czekoladowy 1 opakowanie
mleko 2 szklanki
masło lub margaryna 200 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Tort rocznicowy II

Kroki postępowania

1
Ciasto jasne: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Następnie delikatnie wymieszać z żółtkami. Potem wsypać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia. Mieszać do uzyskania jednolitej masy.
Krok 1 - Tort rocznicowy II foto
2
Ciasto ciemne; Białka oddzielić od żółtek. Z białek, cukru ubić sztywną pianę. Następnie delikatnie wymieszać z żółtkami. Wsypać kakao. Wymieszać. Połączyć z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
Krok 2 - Tort rocznicowy II foto
3
Ciasto jasne wlać do okrągłej formy o średnicy 25 cm. , wysmarowanej margaryną. Piec ok. 25 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu ciasta jasnego, do formy wylać ciasto ciemne. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach.
Krok 3 - Tort rocznicowy II foto
4
Ciasto jasne rozkroić na 3 krążki. Ciasto ciemne rozkroić na 2 krążki. Ugotować budyń śmietankowy i czekoladowy na mleku. Ostudzić. Każdy zmiksować osobno z masłem.
Krok 4 - Tort rocznicowy II foto
5
Przełożenie tortu:
krążek jasny
krem śmietankowy
krążek ciemny
krem kakaowy
krążek jasny
krem kakaowy
krążek ciemny
krem śmietankowy
krążek jasny
Krok 5 - Tort rocznicowy II foto
6
Pozostałym kremem kakaowym posmarować wierzch i boki tortu. Pozostałym kremem śmietankowym udekorować tort. Do dekoracji można użyć dowolnych owoców np. połówek winogron.
Krok 6 - Tort rocznicowy II foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monika141 30.10.2014 14:08
śliczny torcik
MałaMi89 29.10.2014 21:37
Porwał mnie wyglądem :)
gusia1000 29.10.2014 13:46
Apetycznie wygląda.
Mniam 29.10.2014 12:09
Pięknie wygląda!
Hrabina w kuchni 29.10.2014 12:04
Bardzo ładny :)
as28 29.10.2014 11:07
pięknie wygląda
mysza75 29.10.2014 10:26
Jaki pyszny torcik i piękny
Futka 29.10.2014 10:20
Śliczny i przepyszny torcik :)
Pietruszka 29.10.2014 10:15
wygląda pięknie
Renataj 29.10.2014 09:29
Apetyczny przepis i piękna dekoracja:)
IZABELA29 29.10.2014 09:18
jaki ładny
pestka 29.10.2014 09:12
piękny i smaczny torcik
Anna169Hosz 29.10.2014 09:12
Wygląda bardzo elegancko.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak