Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dyniowe pieguski

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
puree z dyni 1 szklanka
cukier trzcinowy 1 szklanka
masło 1/2 kostki
cynamon Prymat 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól 1/4 łyżeczki
kropelki czekoladowe
żurawina suszona
orzechy nerkowca
pestki dyni

Porada

Możemy użyć puree z puszki lub sami go przygotowac podpiekając dynię i blendując na puree.

Przepis i sposób przygotowania na: Dyniowe pieguski

Piekarnik nagrzać do 180 st.
Do przepisu dodajemy 1 szklankę dodatków (kropelek czekoladowych, pestek dyni, żurawiny i orzechów)
Mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, sode oczyszczoną i sól przesiać do miski, dodac masło i rozdrabniać mikserem, aż ciasto będzie przypominać bułke tartą. mieszając dodać cukier i puree z dyni. Dodać kropelki czekoladowe, żurawinę, posiekane orzechy i prażone pestki dyni, wymieszać. Wykładać na blachę łyżeczką, piec ok. 10 min, aż się przyrumienią.
*przepis (z drobnymi zmianami) pochodzi z książki "Ciasteczka - 1000 przepisów z całego świata i na każdą okazję"

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kloruś 29.10.2014 15:20
bardzo apetyczne! chętnie bym skosztowała
Alex_M 29.10.2014 12:32
fajne ciastka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak