Przepis i sposób przygotowania na: Brownie malinowe z warstwą toffi, chipsem z czarnej porzeczki i bezikami
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 175°C.
2. Wyłóż foremkę o wymiarach 25x30cm papierem do pieczenia i spryskaj go olejem. Najlepiej jest wyłożyć papierem ponad foremkę, aby łatwiej wyjąć ciasto.
3. Wymieszaj kakao, wodę w dużej misce, aż powstanie gładka masa.
4. Dodaj czekoladę i mieszaj, aż się ona rozpuści.
5. Dodaj stopione masło i ½ szklanki olej rzepakowy.
6. Dodaj jajka, żółtka, ekstrakt i dokładnie wymieszaj.
7. Dodaj cukier i raz jeszcze dokładnie wymieszaj.
8. Dodaj mąkę, sól i sodę. Mieszaj aż się wszystko połączy, jednak nie za długo.
9. Rozłóż masę w formie i posyp malinami, lekko je dociskając.
10. Piecz 35-45minut, aż patyczek włożony w środek wyjdzie tylko lekko oblepiony ciastem.
11. Wyjmij ciasto z piekarnika i odłóż.
Toffi:
1. Wymieszaj masło, mleko skondensowane, czekoladę (ewentualnie cukier puder) w rondelku.
2. Gotuj na małym ogniu, aż wszystko się rozpuści i masa będzie gładka.
3. Zdejmij z kuchenki i dodaj ekstrakt z wanilii.
4. Wylej masę na brownie.
5. Poczekaj, aż masa ostygnie i włóż ciasto do lodówki na 1-2godziny.
6. Wyjmij brownie z formy i pokrój w prostokąty.
Przed pokrojeniem brownie można je włożyć na 20minut do zamrażalnika. Łatwiej będzie je pokroić.
Beziki:
1. Białka ubić.
2. Jak będą już prawie sztywne powoli dosypywać cukier.
3. Miksować aż białka będą całkowicie sztywne.
4. Przełożyć masę do rękaw cukierniczego albo szprycy i wycisnąć małe kropelki.
5. Piec w piekarniku nagrzanym do 140°C przez 30min Po tym czasie zgaś piekarnik i zostaw w nim beziki.
Chips z czarnej porzeczki:
1. W miseczce połącz cukier z mąką.
2. Dodaj gorące, stopione masło. Wymieszaj, aż cukier się rozpuści.
3. Dodaj syrop i dokładnie wymieszaj.
4. Włóż do lodówki na 2 godziny.
5. Po tym czasie wyjmij masę z lodówki i przy pomocy płaskiej szpatułki, rozłóż cienko masę na dwie silikonowe maty.
6. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 115°C przez 20 minut.
7. Po tym czasie wyjmij chips i pokrój, póki jest jeszcze, ciepły na wielkość kawałka ciasta.
Dekoracja:
1. Pokrój brownie na kawałki.
2. Na ciastko połóż jedną warstwę czipsa z czarnej porzeczki.
3. Na to ułóż maliny.
Możesz je na chwilę przed podaniem włożyć do zamrażarki, będą lepiej się prezentowały i nie rozpadną się tak szybko.
4. Na maliny połóż drugą warstwę czipsa z czarnej porzeczki.
5. Całość zwieńcz bezikami.
5. Najlepiej podawaj z sorbetem z czarnej porzeczki albo malinowym.
Smacznego!