Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukiniowo-jabłkowe lody

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukinia młoda ok. 20 dkg
jabłko słodkie 1 sztuka (ok. 20 dkg)
syrop miętowy 4 łyżki
galaretka agrestowa 1/2 opakowania
cytryna 1 sztuka
śmietana kremówka 1 szklanka
cukier puder 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Cukiniowo-jabłkowe lody

Kroki postępowania

1
Cukinię obrać. Jabłko obrać, pozbawić gniazda nasiennego. Jabłko i cukinię zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Przełożyć je do garnka.
Krok 1 - Cukiniowo-jabłkowe lody foto
2
Dodać do nich syrop miętowy, wymieszać, zagotować.
Krok 2 - Cukiniowo-jabłkowe lody foto
3
Gotować kilka minut, co chwilę mieszając, aż cukinia zmięknie. Następnie dodać do tego sok wyciśnięty z cytryny, wsypać galaretkę. Wymieszać dokładnie, żeby galaretka się rozpuściła.
Krok 3 - Cukiniowo-jabłkowe lody foto
4
Masę ostudzić, a następnie zmiksować blenderem.
Krok 4 - Cukiniowo-jabłkowe lody foto
5
Śmietanę ubić na sztywno.
Krok 5 - Cukiniowo-jabłkowe lody foto
6
Dodać do niej cukier puder i masę cukiniowo-jabłkową.
Krok 6 - Cukiniowo-jabłkowe lody foto
7
Dokładnie wymieszać, przelać do maszynki do robienia lodów (wcześniej zamrożonej). Ubijać w maszynce ok. 15-20 minut.
Krok 7 - Cukiniowo-jabłkowe lody foto
8
Masę lodową przełożyć do plastikowego pojemnika i stawić do zamrażalnika. Jak lody uzyskają odpowiednią konsystencję,podzielić je na porcje.
Krok 8 - Cukiniowo-jabłkowe lody foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 28.10.2014 18:24
Nie ma jak domowe lody :)
jola91 28.10.2014 16:27
Ale zaskoczenie :) Pewnie były bardzo smaczne...
mały_łasuch 28.10.2014 15:05
Muszę wypróbować przepis :)
Adamorek 28.10.2014 14:22
bardzo smaczne lody
Bernadeta1 28.10.2014 12:38
takie lody to nowość i na pewno rewelacyjne
Mniam 28.10.2014 11:35
Ciekawy smak i przepis na lody. Nigdy nie robiłam z galaretką.
gosia1988 28.10.2014 11:31
muszę wypróbować :) ciekawy przepis
Sroczka 28.10.2014 11:10
Takich lodów jeszcze nie jadłam, musiały być pyszne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak