Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z pieczarkami

5.0
(209)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Risotto z pieczarkami to aromatyczne danie, które zachwyca wyrazistym smakiem grzybów i kremową konsystencją ryżu. Przepis jest prosty, dlatego idealnie sprawdzi się jako propozycja obiadowa czy na kolację. 

Składniki:

ryż do risotto 2 szklanki
bulion warzywny 4 szklanki
czosnek 4 ząbki
cebula 2 sztuki
pieczarki 500 gramów
natka pietruszki 1 sztuka
masło 4 łyżki
oliwa 7 łyżek
parmezan starty 40 gramów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z pieczarkami

Przepis na risotto z pieczarkami jest prosty, jednak wymaga cierpliwości i staranności. Na maśle podsmażamy cebulkę, a następnie wsypujemy ryż, delikatnie mieszamy i etapami, stopniowo dolewamy bulion tak by ryż wchłonął cały płyn. W razie konieczności podlewamy jeszcze płynem. Na koniec dodajemy wcześniej podsmażone pieczarki. Dla podkreślenia smaku, wzbogacamy gotowe risotto odrobiną masła, świeżej pietruszki i parmezanu!

Risotto z pieczarkami przepis: 

1. Pieczarki płuczemy i kroimy na plasterki. Podsmażamy na łyżce oliwy i odkładamy do miseczki.

2. Do garnka wlewamy oliwę i podsmażamy na niej drobno posiekaną cebulę i czosnek. Cebulę lekko solimy. Po kilku minutach wsypujemy ryż, mieszamy i chwilę smażymy. Następnie podlewamy bulionem. Po jednej szklance czekamy aż ryż wszystko wchłonie i wlewamy następne (20-25 minut).

3. Kiedy ryż jest już gotowy, dodajemy pieczarki i jeszcze 2-3 minuty podsmażamy na małym ogniu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

4. Na koniec dodajemy masło, 2/3 posiekanej natki i starty parmezan. Mieszamy, nakładamy, posypujemy resztą natki i gotowe. Smacznego! :)

Risotto z pieczarkami uwielbiamy za jego intensywny smak i konsystencję. To przepis idealny, gdy nie mamy pomysłu na wykorzystanie grzybów w kuchni. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 16.06.2016 20:54
bardzo smaczne
Futka 20.11.2014 10:25
Niebo dla podniebienia :)
inka2012 28.10.2014 16:38
pyszne :)
Kuchenka 28.10.2014 14:47
fajny przepis , warto wykorzystać
IZABELA29 28.10.2014 11:40
fajnie podane
wwwiolka 28.10.2014 10:14
Bardzo ciekawy przepis.
Joannasz3190 28.10.2014 10:11
Moje smaki :)
Janina 28.10.2014 09:59
Pyszności;)
ben-ka 28.10.2014 09:37
Lubię takie jedzonko:)
lee-aa 28.10.2014 09:02
wygląda super :)
Czyki 28.10.2014 07:28
Dla mnie rewelacja :)
Ola1984 28.10.2014 06:59
Pyszne risotto :) Uwielbiam je za kremowy smak i nieskończoną ilość wariacji :)
Marta Ryżek-Kalkowska 27.10.2014 22:28
pysznie tutaj :)
Ania84 27.10.2014 21:52
mmm cudeńko:)
Renata9 27.10.2014 21:22
pyszne risotto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak