Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mięso wędzone

3.0
(18)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 1,5 kg
szynka 2 szt po 1,2 kg
karkówka 2 szt po 1,5 kg
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 3 łyżki
Ziele angielskie całe Prymat 10 szt
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 10 szt
Liść laurowy suszony Prymat 5 szt
czosnek 5 ząbków
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
Owoc jałowca cały Prymat 10 szt
woda ok 2 litry

Przepis i sposób przygotowania na: Mięso wędzone

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki marynaty wymieszać z wodą. W głębokim garnku ułożyć mięso i zalać zalewą. Przykryć pokrywką i odstawić na 5 dni.
Krok 1 - Mięso wędzone foto
2
Mięso wyjąć z zalewy i obwiązać sznurkiem. Nabić na haczyki.
Krok 2 - Mięso wędzone foto
3
Rozpalić ogień w wędzarni i nagrzać ją. Mięso powiesić na haczykach w wędzarni i wędzić w dymie z drzewa liściastego, my mieliśmy drzewo z wiśni i orzecha.
Krok 3 - Mięso wędzone foto
4
Nasz mięsko wędziło się 6 godzin.
Krok 4 - Mięso wędzone foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ppaulina 02.12.2014 19:47
pyszne wedlinki
Wacław 28.10.2014 10:39
ale kusisz :-)
VioletoweKucharzenie 28.10.2014 07:09
moi rodzice tak robią, rewelacyjne mięsko
barbara11561 27.10.2014 21:54
świetne swojskie szyneczki:)
Seba 27.10.2014 20:56
Aż głodny się zrobiłem, pyszności
dwa pokoje z kuchnią 27.10.2014 18:40
już nie mogę doczekać się mojej wędzarki!!
adelajda 27.10.2014 18:22
Takie wędlinki są po prostu pyszne :))))
Renata9 27.10.2014 18:21
mięsko rewelacyjne, przede wszystkim zdrowe i na pewno smaczne
pajbek 27.10.2014 18:05
piękny widok :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak