Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia III, odc. 41: Risotto z suszonymi pomidorami i pieczarkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pieczarki 400 g (obrane, plastry)
pomidory suszone Smak 2 łyżki
rosół z kury Kucharek 500 ml
masło 3 łyżki
szalotka 1 szt. (mała, posiekana)
czosnek 2 ząbki (pokrojone w plastry)
ryż 2 szklanki
białe wino wytrawne 100 ml
ser bursztyn tarty 3 łyżki
olej rzepakowy
bazylia
pomidorki koktajlowe
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
tymianek
Gałka muszkatołowa mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia III, odc. 41: Risotto z suszonymi pomidorami i pieczarkami

Kroki postępowania

1
W rondlu, na sucho, podsmażyć pokrojone pieczarki by odparowały. Wlać olej i dodać pokrojona cebulę. Po chwili dodać suszone pomidory. Rosół zagotować i trzymać gorący na małym ogniu.
Krok 1 - Przepis dnia III, odc. 41: Risotto z suszonymi pomidorami i pieczarkami foto
2
Do pieczarek dodać ryż i podsmażyć ok. 1 minutę, ciągle mieszając. Następnie wlać wino i odparować. Gdy ryż będzie ciepły i szklisty, stopniowo - po 1 chochelce wlewać do niego rosół, każdorazowo mieszając. Kiedy ryż całkowicie wchłonie łyżkę rosołu, dodawać kolejną. W ten sposób gotować ryż przez około 20 minut, wlewając kolejne porcje rosołu i mieszając.
Krok 2 - Przepis dnia III, odc. 41: Risotto z suszonymi pomidorami i pieczarkami foto
3
Po 10 minutach smażenia dodać czosnek, doprawić gałką muszkatołową, pieprzem czarnym mielonym i tymiankiem. Smażyć dalej przez kolejne 10 minut dodając rosół. Pod koniec smażenia ryż powinien być półtwardy, nie wodnisty.
Krok 3 - Przepis dnia III, odc. 41: Risotto z suszonymi pomidorami i pieczarkami foto
4
Na patelni przesmażyć pomidorki koktajlowe i posiekane listki bazylii na oleju z suszonych pomidorów. Doprawić solą morską i pieprzem czarnym mielonym.
Rondel z risottem zdjąć z ognia, odstawić na 2 minuty i dodać kawałki zimnego masła i tarty ser. Całość energicznie wymieszać.
Krok 4 - Przepis dnia III, odc. 41: Risotto z suszonymi pomidorami i pieczarkami foto
5
Na talerz wyłożyć risotto, na nim ułożyć przesmażone pomidorki i na koniec doprawić pieprzem.
Krok 5 - Przepis dnia III, odc. 41: Risotto z suszonymi pomidorami i pieczarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

patusia713
patusia713 04.11.2014 19:40
pysznie wygląda
Ola1984 28.10.2014 07:00
Przepyszne danie :) Jedno z moich ulubionych z kuchni włoskiej :)
caralajna 27.10.2014 21:35
smakowałoby mi takie risotto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak