Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie z cytryną

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

płaty śledziowe solone 5 sztuk
cytryna 2 sztuki
olej rzepakowy 0,5 szklanki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 10 sztuk
Liść laurowy suszony Prymat 10 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie z cytryną

Cytrynę umyć.
Fileta opłukać i przekroić na 3 kawałki.
Na dno słoika lub wiadereczka kroimy plasterki cytryny. Na cytrynę układamy fileta stroną od skórki do cytryny. Na to ziarnka pieprzu i liść laurowy. Kolejna warstwa śledzia stroną od skórki na dół. Na to kolejna warstwa cytryny i znów śledzie przełożone ziarnkiem pieprzu i liściem. Układamy do momentu aż skończą nam się śledzie. Zalewamy olejem i pozostawiamy na 5 dni.
Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mama niejadka 27.10.2014 08:50
Jadłam nawet po 10 dniach i nie miały nic goryczki, pozatym jest to stary przepis z pokolenia na pokolenie i zawsze była skórka :)
BernadettaP 26.10.2014 22:39
Skórka z cytryny może "oddawać" goryczkę, więc przy tak długim leżakowaniu polecam ją ściąć. Wtedy nie będzie ryzyka, że śledzie zrobią się gorzkie.
Katarzyna59 26.10.2014 18:52
bardzo lubię śledziki na kwaśno
Adam/ZUB3R 26.10.2014 18:23
smaczne śledzie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak