Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski z makiem

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

KLUSKI

mąka 40 dag
proszek do pieczenia szczypta
sól szczypta
jajko 1 sztuka
woda ciepła 1 szklanka
masło 1 łyżka stopić

MASA MAKOWA

mak 250 gram
miód 2,5 łyżki
olejek migdałowy
masło 1/4 kostki
orzechy włoskie 0,5 szklanki
rodzynki 1/3 szklanki
żurawina suszona 1/3 szklanki
morele suszone 6-7 sztuk

Porada

To danie zawsze gości u mnie wśród dwunastu wigilijnych potraw! Stanowi ono słodkie uwieńczenie wieczerzy wigilijnej:)

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski z makiem

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy szczyptę soli, proszku, masło oraz jajko. Zagniatamy ciasto dodając wodę.
Krok 1 - Kluski z makiem foto
2
Wyrabiamy ciasto do momentu jak pojawią się pęcherzyki powietrza. Tak przygotowane wałkujemy (cieniej niż na pierogi), posypujemy mąką i pozostawiamy na około 0,5 godziny do przeschnięcia.
Krok 2 - Kluski z makiem foto
3
Przeschnięte ciasto dzielimy na pasy o szerokości około 6 cm. Wycięte pasy nakładamy na siebie i nożem tniemy kluski.

Pocięte rozsypujemy na stolnicy i ponownie pozostawiamy na minimum 0,5 godziny.
Tak przygotowane gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju i soli (około 6 minut).

Gotowe kluski odcedzamy. Gotowe łączymy z masą makową.
Krok 3 - Kluski z makiem foto
4
Mak sparzamy (najczęściej robię to dzień wcześniej). Ostygnięty mielimy 2 razy.
Orzechy siekamy na mniejsze części, morele kroimy w kostkę, rodzynki i żurawinę pozostawiamy w całości.
Do garnka przekładamy masło i topimy. Następnie dokładamy do niego mak, miód , olejek i bakalie. Całość ogrzewamy ok 5 minut do podgrzania i dokładnego połączenia składników.
Krok 4 - Kluski z makiem foto
5
Tak przygotowany mak przekładamy do większej miski. Dodajemy do niego kluski. Mieszamy i gotowe.
Krok 5 - Kluski z makiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia561 30.12.2014 13:01
ślicznie podane
gusia1000 27.10.2014 20:25
Dobre na Wigilię.
Ola1984 26.10.2014 11:42
Ale świątecznie się u Ciebie zrobiło ;) Pysznie.
Mniam 26.10.2014 11:17
W dzieciństwie to danie musiało być na Wigilijnym stole. Oczywiście z domowymi kluskami, tak jak u Ciebie :)
monika141 25.10.2014 19:13
mniam bardzo lubię kluski z makiem
pestka 25.10.2014 18:02
zapachniało świętami !!
Adamorek 25.10.2014 17:45
bardzo ciekawie podane choć proste

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak