dżem jabłko-pigwa

dżem jabłko-pigwa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłka

    1 kg
  • pigwa

    700 g
  • cukier

    2-3 szkl
  • woda

    1 szkl
  • goździki

    3-4 szt
  • galaretka cytrynowa

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - dżem jabłko-pigwa
Pigwę pokroiłam na ćwiartki, pozbawiając pestek. Umyłam.
Krok 2 - dżem jabłko-pigwa
Do garnka wlałam wodę, wrzuciłam pigwę. Gotowałam aż zmiękła. Przetarłam przez sitko.
Krok 3 - dżem jabłko-pigwa
Zagotowałam mus z pigwy, dodałam galaretkę i cukier.
Krok 4 - dżem jabłko-pigwa
Dodałam obrane, wypestkowane i rozdrobnione jabłka. Gotowałam aż jabłka się rozgotowały. Około 30 minut.
Krok 5 - dżem jabłko-pigwa
Na koniec wrzuciłam pare goździków. I gotowałam jeszcze 5 minut. Goździki wyjęłam przed napełnieniem słoików.
Krok 6 - dżem jabłko-pigwa
dżem włożyłam do wyparzonych słoików, zakręciłam i odstawiłam do góry dnem, do ostygnięcia.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ola1young

26.10.2014 12:32
pyszny do bułeczki z masełkiem :)

noninka77

25.10.2014 18:36
Bardzo fajny dżemik :)

Stenka

25.10.2014 16:50
Robię też taki

bhb8

25.10.2014 15:39
dobry dżem :)

agnieszka214

25.10.2014 15:18
musi byc smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat