Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

dżem z jarzębiny

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

owoce 1 kg jarzębiny
cukier 0,5 kg
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka
jabłko kwaśne 0,5 kg

Porada

Jeśli jarzębinę zbieramy po przymrozkach, nie trzeba jej zamrażać.

Przepis i sposób przygotowania na: dżem z jarzębiny

Jarzębinę włożyłam do zamrażarki na 2 dni.
Jabłka obrałam ze skórki, wypestkowałam, rozdrobniłam i zagotowałam z niewielką ilością wody i z cukrem, aż się rozpadły.
Do takiego musu wrzuciłam jarzębinę. Gdy dżem zaczął wrzeć, zmniejszyłam ogień i gotowałam, czasami delikatnie mieszając jakieś 20 minut.
Gorący dżem przełożyłam do wyparzonych słoiczków.
Smacznego :)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jola1508 14.12.2014 20:16
Pięknie się prezentuje
paula99926 26.10.2014 08:35
jestem zaskoczona smakiem, spodziewałam się czegoś gorszego ;) na pewno w przyszłym roku też zrobię i to w większej ilości ;)
teresa18 25.10.2014 20:05
Ciekawa jestem jak smakuje
Jadwiga/Jaga85 25.10.2014 15:59
Ciekawy przepis!
caralajna 25.10.2014 15:45
przyznam, że nigdy nie jadłam
halinah 25.10.2014 15:42
takiego nigdy nie jadłam :)
adelajda 25.10.2014 15:32
dla mnie nowość :)))
jola91 25.10.2014 15:03
Ciekawy przepis, nie myślałam, że z jarzębiny można zrobić dżem :)
paula99926 25.10.2014 13:51
zapomniałam dodać, żelatynę dodałam jak mus z jarzębiną zaczął wrzeć :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak