Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zrazy mielone w sosie cebulowym

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mięso mielone wieprzowe 700 g
jajko 1 szt
Kucharek przyprawa uniwersalna 1 łyżeczka
sól i pieprz do smaku
bułka czerstwa 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
ogórki kiszone 5 szt malutkie
szynka 5 plastrów surowej polędwicy
musztarda
mąka pszenna do obtoczenia
olej do smażenia

sos cebulowy

cebula biała 2-3 szt
bulion wołowy 1 kostka
woda 600 ml
sól i pieprz do smaku
olej 2-3 łyżki
śmietana słodka 70 ml
mąka 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Zrazy mielone w sosie cebulowym

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy bazę na sos. Cebulę obieramy, kroimy w plastry. W szerokim i dużym rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy cebule, zarumieniamy ją.
Krok 1 - Zrazy mielone w sosie cebulowym foto
2
Wlewamy 600 ml wody, wrzucamy kostkę i zagotowujemy, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy około 20 minut.
Krok 2 - Zrazy mielone w sosie cebulowym foto
3
W tym czasie przygotowujemy zrazy. Bułkę czerstwą wkładamy do miseczki, zalewamy wodą i namaczamy. Do miski przekładamy mięso mielone, wbijamy jajko, dodajemy przyprawę, sól pieprz i odciśniętą bułkę.
Krok 3 - Zrazy mielone w sosie cebulowym foto
4
Całość mieszamy, dodajemy bułkę tartą tyle by masa mięsna nie była zbyt luźna - całość wyrabiamy.
Krok 4 - Zrazy mielone w sosie cebulowym foto
5
Ogórki kiszone zawijamy w plaster polędwicy.
Krok 5 - Zrazy mielone w sosie cebulowym foto
6
Z masy mięsnej formujemy grubsze placki wielkości dłoni, smarujemy musztardą, układamy ogórek zawinięty w polędwicę
Krok 6 - Zrazy mielone w sosie cebulowym foto
7
Całość zawijamy - formujemy zrazy, tak by ogórek był w ich środku. Obtaczamy zrazy w mące pszennej.
Krok 7 - Zrazy mielone w sosie cebulowym foto
8
Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy zrazy i podsmażamy do zarumienianie z dwóch stron.

Krok 8 - Zrazy mielone w sosie cebulowym foto
9
Podsmażone zrazy przekładamy do bulionu z cebulą, zmniejszamy grzanie, przykrywamy pokrywką i gotujemy 40 minut.
Krok 9 - Zrazy mielone w sosie cebulowym foto
10
Mąkę roztrzepujemy w śmietanie, zalewamy nią sos z zrazami i zagotowujemy do zgęstnienia.
Krok 10 - Zrazy mielone w sosie cebulowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beatris 25.10.2014 09:29
Wyglądają bardzo smakowicie:)
Konczi 25.10.2014 08:17
Dziękuję :))))
Renata9 24.10.2014 22:12
pyszne zraziki zrobiłaś
Ania321 24.10.2014 21:50
smaczny przepis :)
Gracer 24.10.2014 21:18
pyszny obiadek
w mojej kuchni 24.10.2014 21:06
dobre jedzonko..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak