Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

marynowane maślaki

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Gorczyca biała cała Prymat 2 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
cebula 1 szt
woda 1/2 l
maślaki 1 kg
ocet 1 szkl
sól
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: marynowane maślaki

Kroki postępowania

1
Maślaki oczyść, zdejmij z kapeluszy skórkę. Nogi możesz wyrzucić.
Krok 1 - marynowane maślaki foto
2
Kapelusze wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj około 15minut.
Krok 2 - marynowane maślaki foto
3
Następnie odcedź. Ostudź.
Krok 3 - marynowane maślaki foto
4
Pokrój cebulę.
Krok 4 - marynowane maślaki foto
5
Przygotuj marynatę. Do garnka z wodą wsyp cebulę oraz podane przyprawy. Gotuj, od momentu zagotowania około 5min. Następnie dodaj ocet, sól i trochę cukru do smaku. Gotuj kolejne 10minut.
Krok 5 - marynowane maślaki foto
6
Maślakami wypełnij słoiki.
Krok 6 - marynowane maślaki foto
7
Następnie maślaki zalej zalewą. Zakręć słoiki i zapasteryzuj.
Krok 7 - marynowane maślaki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak