Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciastka dyniowe

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
masło lub margaryna 125 gram
sól 0,5 łyżeczki
cynamon Prymat 2 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 0,5 łyżeczki
cukier 1 szklanka
miąższ z dyni 250 gram
jajko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciastka dyniowe

Kroki postępowania

1
Do miski wsypać: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, cynamon i gałkę. Dokładnie wymieszać.
Krok 1 - Ciastka dyniowe foto
2
Masło utrzeć z cukrem na gładką masę.
Krok 2 - Ciastka dyniowe foto
3
Miąższ dyni pokroić w drobną kostkę. Wsypać do garnuszka. Zalać wodą. Rozgotować na wolnym ogniu (ok. 15 minut).
Krok 3 - Ciastka dyniowe foto
4
Ostudzoną masę dyniową zmiksować z masą maślaną i jajkiem.
Krok 4 - Ciastka dyniowe foto
5
Powstałą masę połączyć z suchymi składnikami.
Krok 5 - Ciastka dyniowe foto
6
Blachę do pieczenia wysmarować margaryną. Łyżką formować ciastka. Piec w 170 stopniach ok. 15 minut.
Krok 6 - Ciastka dyniowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 25.10.2014 15:48
Ciekawy przepis.
Wacław 25.10.2014 11:39
smaczne te ciasteczka :-)
Margo1 25.10.2014 08:52
bardzo fajne
Kolorowa 24.10.2014 21:19
super przepis
IKrakowianka 24.10.2014 21:03
ślicznie wyglądają
irenka 24.10.2014 20:33
wyglądają pysznie
Pietruszka 24.10.2014 18:45
fajne ciasteczka
Jadwiga/Jaga85 24.10.2014 18:45
fajnie wyglądają!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak