Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zebra z orzechami i polewą

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 5 sztuk
cukier 1 szklanka
mąka pszenna 400 gram
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
olej 1 szklanka
woda 1 szklanka
kakao 3 łyżeczki
orzechy włoskie siekane 100 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Zebra z orzechami i polewą

Kroki postępowania

1
Jajka ubić z cukrem na gładką masę.
Krok 1 - Zebra z orzechami i polewą foto
2
Do masy jajecznej wsypać: mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksować.
Krok 2 - Zebra z orzechami i polewą foto
3
Ciągle ubijając na zmianę wlewać po trochu; oleju i wody.
Krok 3 - Zebra z orzechami i polewą foto
4
Ciasto rozlać na 2 części. Każda ma być w osobnej misce.
Krok 4 - Zebra z orzechami i polewą foto
5
Do 1 części dodać kakao i orzechy.
Krok 5 - Zebra z orzechami i polewą foto
6
Okrągłą blachę o śr. 30 cm. wysmarować margaryną. Wylewać na zmianę ciasto jasne i ciemne. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Ostudzone polać polewą przygotowaną z : 3 łyżek mleka, 2 łyżek kakao, łyżki masła, 4 łyżeczek cukru ( zagotować)
Krok 6 - Zebra z orzechami i polewą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asiczekz 26.10.2014 22:40
kusząco wygląda
Margo1 25.10.2014 08:54
moje ulubione ciacho
mirosława4 24.10.2014 19:51
smaczne do kawki
Jadwiga/Jaga85 24.10.2014 18:44
pyszne ciasto
Aleksandra/Olcia 24.10.2014 18:34
śliczna Ci wyszła

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak