Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaczano - dyniowe puree

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

miąższ z dyni 400 gram
ziemniaki 300 gram
cebula 1
oliwa
pieprz
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczano - dyniowe puree

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Miąższ dyni kroimy w kostkę, cebulę również
Krok 1 - Ziemniaczano - dyniowe puree  foto
2
warzywa przekładamy na patelnie, wlewamy nieco oliwy z oliwek, dodajemy sól i pieprz.
Krok 2 - Ziemniaczano - dyniowe puree  foto
3
Dynię z cebulą przesmażamy tak długo, aż zacznie się przypiekać, kiedy tluszcz całkiem odparuje wlewamy ok. 100ml wody i dalej prażymy całość tak długo, aż dynia zacznie się rozpadać.
Krok 3 - Ziemniaczano - dyniowe puree  foto
4
Dynię oraz odcedzone ziemniaki przeciskamy przez praskę, a następnie razem mieszamy.
Krok 4 - Ziemniaczano - dyniowe puree  foto
5
Gorące puree podajemy do drugiego dania.
Krok 5 - Ziemniaczano - dyniowe puree  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 15.09.2015 19:11
Robię w sezonie podobne - już jestem szczęśliwa że pojawiła się dynia w wielu odmianach.
Kejti 29.10.2014 07:52
Ciekawe puree :-)
IwonaKa 28.10.2014 11:54
pyszny obiadek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak