Przepis i sposób przygotowania na: Tortille po mojemu
Na blat przesiewamy mąkę. Zaś do naczynia bądź miski wlewamy 0,25 lita wody, wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli i 2-3 łyżki oleju. Roztrzepujemy widelcem. Powoli do mąki wlewamy ciasto i zaczynamy ugniatać - ja wszystko robię na początku widelcem.
Następnie ugniatamy dość mocno ciasto. Powinno być gładkie i sprężyste. Aby mieć pewność, że jest dobre powinno się je przekroić i sprawdzić czy nie ma żadnych grudek i czy są już takie małe bąbelki powietrza. Ciasto chowamy do foliowego woreczka aby nam nie wyschło.
Farsz:
Kurczaka kroimy w kostkę, smażymy na oleju - dodajemy pod koniec smażenia przyprawę do gyrosa i jeszcze chwilkę smażymy.
Pomidora kroimy w większe kawałki. Liście sałaty myjemy i suszymy.
Z ciasta robimy kule, wałkujemy na okrągłe placki. Smażymy na suchej patelni - z obydwóch stron uważając aby się nam nie przypaliły.
Na każdym płacie ciasta smarujemy łyżkę ketchupu oraz majonezu. Układamy liść sałaty lodowej, posypujemy kukurydzą, odrobiną pomidora i dodajemy kawałki kurczaka oraz plasterek sera. Zawijamy tortillę. Smacznego.