Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karp maślany

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z karpia 2 kg
cebula 1 sztuka
Ziele angielskie całe Prymat 3 ziarenka
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
sól i pieprz 1 szczypta na i kawałek ryby
mąka 5 łyżek
masło klarowane 200 gram

Porada

Karpia zawsze oprószamy mąką i smażymy na maśle,bo ma wspaniały maślany smak i rumiany kolor.

Przepis i sposób przygotowania na: Karp maślany

Kroki postępowania

1
Ryby myjemy i osuszamy.
Krok 1 - Karp maślany foto
4
Kroimy na kawałki lub w dzwonki.
Krok 2 - Karp maślany foto
5
Następnie mocno solimy lub przyprawiamy przyprawą do ryb i wkładamy do pojemnika. Dodajemy plasterki cebuli, liść laurowy, ziele angielskie .
Krok 3 - Karp maślany foto
6
Tak zamarynowanego karpia zamykamy w pojemniku i pozostawiamy najlepiej na noc.
Krok 4 - Karp maślany foto
7
Karpia obtaczamy w mące, rozgrzewamy masło na patelni i smażymy na małym ogniu pod lekkim przykryciem.
Krok 5 - Karp maślany foto
8
Karpia smażymy do zrumienienia przez kilka minut z obu stron.
Krok 6 - Karp maślany foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta Ryżek-Kalkowska 24.10.2014 10:26
Bo ryby najlepiej smażyć tylko na maśle.
Grazyna0211 24.10.2014 10:26
też często smażę karpia i inne ryby na maśle mają wspaniały smak
Marta Ryżek-Kalkowska 23.10.2014 23:22
Dziękuję jest naprawdę smaczna.
asiczekz 23.10.2014 21:20
nie przepadam za tą rybką, ale Twoja wygląda bardzo apetycznie
Ania84 23.10.2014 21:15
super rybka
Katarzyna59 23.10.2014 20:13
musi być bardzo smaczny, też uwialbiam karpia
IlonaAlbertos 23.10.2014 19:30
Apetyczny, uwielbiam takiego karpia.
Marta Ryżek-Kalkowska 23.10.2014 18:12
DZIĘKUJĘ :)
kloruś 23.10.2014 18:10
bardzo apetyczne!
Róża1 23.10.2014 16:57
mój kochany karpik , palce lizać :-).
Marta Ryżek-Kalkowska 23.10.2014 16:09
Uwielbiam ryby, a juz zwłaszcza karpie i dorsze. Bardzo często u mnie goszczą na uroczystościach rodzinnych i szybko znikają. Wigilia nie obejdzie się bez tego przysmaku. W moim domu rodzinnym rodzice kupowali około 30 kg karpia na święta,którym się zajadaliśmy na różne sposoby.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak