Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z kaszą jęczmienną
Kaszę jęczmienną gotuję w osolonej wodzie do miękkości, uważając aby się nie przypaliła. Na patelni podsmażamy na złocisty kolor pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, doprawiamy solą i pieprzem, po chwili na patelnię przekładamy mięso mielone, wszystko ze sobą mieszamy i smażymy ok 10 minut, a następnie mieszamy wszystko z kaszą, doprawiamy, wsypujemy bułkę tartą, z farszu wyrabiamy placuszki które rozkładamy na liściach kapusty, ostrożnie zwijamy gołąbki i układamy na dnie szerokiego naczynia, po ukończeniu zwijania, zalewamy rosołem i dusimy 30 minut, na koniec można podać z sosem na bazie rosołu z duszenia gołąbków, lub samodzielnie zrobić oddzielny sos.
Tą wersję gołąbków podaję z sosem z przecieru pomidorowego i oregano.