Gołąbki z kaszą jęczmienną

Gołąbki z kaszą jęczmienną

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta włoska

  • cebula

    1 szt
  • czosnek

    2 ząbki
  • oliwa z oliwek

    3 łyżki
  • kasza jęczmienna

    1,5 szkl
  • bułka tarta

    4 łyżki
  • mięso mielone wieprzowe

    70 dag
  • pieprz czarny mielony

  • sól do smaku

  • przecier pomidorowy

    1,5 szkl
  • oregano

  • bulion warzywny

    1 l
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę myję, obieram z brzydkich liści, odcinam zgrubiałe części, wycinam głąb, i wrzucam ją delikatnie do gotującej się osolonej wody na 3 minuty, następnie kapustę wyciągam i studzę.
Kaszę jęczmienną gotuję w osolonej wodzie do miękkości, uważając aby się nie przypaliła. Na patelni podsmażamy na złocisty kolor pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, doprawiamy solą i pieprzem, po chwili na patelnię przekładamy mięso mielone, wszystko ze sobą mieszamy i smażymy ok 10 minut, a następnie mieszamy wszystko z kaszą, doprawiamy, wsypujemy bułkę tartą, z farszu wyrabiamy placuszki które rozkładamy na liściach kapusty, ostrożnie zwijamy gołąbki i układamy na dnie szerokiego naczynia, po ukończeniu zwijania, zalewamy rosołem i dusimy 30 minut, na koniec można podać z sosem na bazie rosołu z duszenia gołąbków, lub samodzielnie zrobić oddzielny sos.
Tą wersję gołąbków podaję z sosem z przecieru pomidorowego i oregano.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

eliza135

22.10.2014 19:41
zjadłabym sobie

irenka

22.10.2014 19:19
pyszny obiadek

nogawkuchni

22.10.2014 17:08
Smakowite gołąbki,sycący obiad, pysznie się prezentuje.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat