Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

„Oczy carycy” według przepisu siostry Anastazji

4.0
(22)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka

Przepis i sposób przygotowania na: „Oczy carycy” według przepisu siostry Anastazji

Kroki postępowania

1
Składniki:

Ciasto jasne:
6 białek
0,5 szklanki cukru
1 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1/3 szklanki oleju

Ciasto ciemne:
6 żółtek
2 jajka
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/3 szklanki oleju

Krem budyniowy:
1 i 3/4 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy bez cukru
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
250 g masła

Dodatkowo:
2 galaretki zielone
paczka okrągłych biszkoptów 180g

Napar do biszkoptów:
1 łyżeczka kopiasta kawy
3/4 szklanki wrzątku
1 łyżeczka cukru
Krok 1 - „Oczy carycy” według przepisu siostry Anastazji foto
2
Ciasto jasne:

Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy.

Ciasto ciemne:

Żółtka z jajkami ucieramy z cukrem do białości. Dodajemy olej oraz mąkę wymieszaną uprzednio z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Krok 2 - „Oczy carycy” według przepisu siostry Anastazji foto
3
1 i 1/3 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. W połowie szklanki rozpuszczamy budyń. Dodajemy do gotującego się mleka. Studzimy. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puch. Do masła dodajemy po łyżce przestudzonego budyniu ciągle miksując.

Kawę parzymy w 3/4 szklanki wrzątku, dodajemy cukier, mieszamy i studzimy. Galaretki rozpuszczamy w 0,5 litra wrzątku. Zostawiamy do wystudzenia i stężenia. Wystudzone ciasto kroimy na dwa placki.Na jedną część wykładamy połowę kremu.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wykładamy na nią na przemian jasne i ciemne ciasto. Na koniec delikatnie mieszamy ciasto widelcem. Ciasto piec w piekarniku nagrzanych do 180 stopni przez około 30-35 minut. Studzimy.
Krok 3 - „Oczy carycy” według przepisu siostry Anastazji foto
5
Na kremie układamy biszkopty delikatnie nasączone kawą.
Krok 4 - „Oczy carycy” według przepisu siostry Anastazji foto
6
Między biszkopty wykładamy mocno tężejącą galaretkę.
Krok 5 - „Oczy carycy” według przepisu siostry Anastazji foto
7
Na galaretkę wykładamy pozostały krem i przykrywamy go drugim plackiem.
Krok 6 - „Oczy carycy” według przepisu siostry Anastazji foto
8
Wierzch opcjonalnie polewamy polewą czekoladową. Schładzamy w lodówce.
Krok 7 - „Oczy carycy” według przepisu siostry Anastazji foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka 18.01.2024 14:48
Robilam kilka razy, ciasto efektowne , smaczne , pięknie się prezentuje i nie jest jakieś skomplikowane do zrobienia. Polecam
Wiesława1 25.10.2014 11:23
super ciacho
Ola1young 22.10.2014 19:37
smaczne te oczy ;)
Christopher 22.10.2014 17:17
Bardzo lubię to ciasto i też czasem robię.
bietka 22.10.2014 16:01
pewnie smaczne ciasto, ale na przyszłość, składniki wpisuj do listy, a nie w przygotowaniach
Agata3 22.10.2014 15:57
ciasta siostry Anastazji są super i to napewno też :)
mirosława4 22.10.2014 15:48
apetyczne to ciasto
Lis 22.10.2014 15:09
Pięknie wygląda to ciasto:)
agnieszka214 22.10.2014 14:57
pięknie sie prezentuje
marenka 22.10.2014 13:55
Wygląda super;)
as28 22.10.2014 13:39
mniam mniam
Futka 22.10.2014 13:02
Cudne i niezwykle smakowite ciasto :)
Krystyna32 22.10.2014 12:53
pyszności
halinah 22.10.2014 12:45
wygląda apetycznie
jola91 22.10.2014 12:35
Pięknie się prezentuje i na pewno świetnie smakuje :)
Grazyna0211 22.10.2014 12:26
świetne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak