Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos wigilijny z suszonymi grzybami i jałowcem

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta kiszona 1/2 kg
grzyby suszone 8 dag
cebula 1 szt
przyprawa uniwersalna 1/2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie 4 ziarna
kminek 2 łyżeczki
Owoc jałowca cały Prymat 3 ziarna
mąka 1 łyżka
masło 1 łyżka
sól
pieprz
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos wigilijny z suszonymi grzybami i jałowcem

Kapustę kiszoną drobno siekam. Przekładam do garnka. Wlewam 1 litr wody i zagotowuję. Dodaję przyprawę uniwersalną, liście laurowe, ziele angielskie, kminek oraz jałowiec. Gotuję 15 minut. Grzyby namoczę we wodzie. Kroję na mniejsze kawałki. Dodaję do kapusty. Cebulę kroję w kostkę i szklę na oliwie. Także dodaję do kapusty. Gotuję na małym ogniu 45 minut. Z mąki i masła przygotowuję zasmażkę. Dodaję do bigosu. Mieszam i gotuję 5 minut. Bigos doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Futka 22.10.2014 13:02
Przepyszny bigos - uwielbiam :)
halinah 22.10.2014 12:46
dobre danie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak