Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak z boczkiem, cebulą i sosem teriyaki

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka z kurczaka 2 sztuki
olej do smażenia
sól do smaku
Przyprawa do mięs Prymat 2 łyżeczki
marynata teriyaki 2 łyżki
wędzony boczek 20 dkg
cebula 1 duża sztuka
mąka pszenna 2 czubate łyżki
śmietana kremówka 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak z boczkiem, cebulą i sosem teriyaki

Kroki postępowania

1
Udka umyć, osuszyć, przekroić na pół. Kawałki mięsa kłaść na rozgrzany na patelni olej, oprószyć z obu stron solą, posypać przyprawą do mięs, polać sosem teriyaki. Mięso z obu stron zrumienić.
Krok 1 - Kurczak z boczkiem, cebulą i sosem teriyaki foto
2
Boczek pokroić w kostkę.
Krok 2 - Kurczak z boczkiem, cebulą i sosem teriyaki foto
3
Dodać go do mięsa, podsmażyć.
Krok 3 - Kurczak z boczkiem, cebulą i sosem teriyaki foto
4
Cebulę obrać, pokroić w piórka.
Krok 4 - Kurczak z boczkiem, cebulą i sosem teriyaki foto
5
Cebulę również dodać do mięsa. Wszystko razem podsmażać kilka minut.
Krok 5 - Kurczak z boczkiem, cebulą i sosem teriyaki foto
6
Do mięsa z boczkiem i cebulą wlać 2 szklanki wody. Dusić na średnim ogniu pod przykryciem do miękkości.
Krok 6 - Kurczak z boczkiem, cebulą i sosem teriyaki foto
7
Mąkę rozmieszać ze śmietaną i szklanką zimnej wody.
Krok 7 - Kurczak z boczkiem, cebulą i sosem teriyaki foto
8
Zagęścić tym sos. Gdyby sos wyszedł zbyt gęsty, dolać więcej wody i zagotować.
Krok 8 - Kurczak z boczkiem, cebulą i sosem teriyaki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pietruszka 22.10.2014 11:33
pyszne jedzonko
dodi 22.10.2014 11:24
pyszne jedzonko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak