Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pawełek

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt

jajko 4 sztuki
mąka pszenna 4 łyżki
cukier 4 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

ciasto kakaowe

margaryna 25 dag
cukier 1 szklanka
mleko 2 łyżki
kakao 3 łyżki
mąka pszenna 1,5 szklanki
jajko 4 sztuki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

ciasto kokosowe

białko 4 sztuki
cukier 1/2 szklanki
wiórki kokosowe 15 dag
mąka ziemniaczana 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pawełek

Kroki postępowania

1
masa:
3 batony Pawełki ja zastąpiłam batonem Amigos
2 szklanki mleka + 3 łyżki
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 żółtka
5 łyżek cukru
20 dag masła
Biszkopt:
Całe jajka ubić z cukrem do białości, następnie ostrożnie połączyć z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Formę ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej przygotowane ciasto, piec w temp.180 st około 25 minut.
Ciasto kakaowe:
Margarynę rozpuścić z dodatkiem mleka, dodać cukier i kakao, mieszać do momentu zagotowania i rozpuszczenia się cukru, następnie wystudzić. Do zimnej masy czekoladowej dodać żółtka jajek i ucierać przy pomocy miksera w trakcie ucierania dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na koniec ciasto delikatnie połączyć z pianą z wcześniej ubitych białek.
Krok 1 - Pawełek  foto
2
Taką samą formę w jakiej upiekliśmy biszkopt wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej całe ciasto na nim wyłożyć ciasto kokosowe które przygotowujemy w czasie kiedy studzi się masa czekoladowa, całość pieczemy w temp. 180st około 45 minut.
Ciasto kokosowe:
Białka ubić na sztywną pianę do ubitych dodać cukier i cały czas ubijać, aż piana będzie biała i szklista pod koniec ubijania dosypać wiórki, a na sam koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Krok 2 - Pawełek  foto
3
Masa:
Batoniki połamać, wymieszać z 3 łyżkami mleka i rozpuścic na małym palniku, wystudzić.
W jednej szklance mleka wymieszać 4 żółtka z mąką pszenną i ziemniaczaną, drugą szklankę mleka zagotować z cukrem i na gotujące się mleko wlać mieszankę z żółtek i mąki, mieszając gotować do zgęstnienia, następnie wystudzić.
Masło utrzeć na puch do utartego masła dodawać po łyżce budyń i cały czas ucierać na koniec dodać rozpuszczone i wystudzone batoniki.
Krok 3 - Pawełek  foto
4
Upieczone i wystudzone ciasto kakaowe przekroić na dwa placki,
Krok 4 - Pawełek  foto
5
dolny placek ponownie ułożyć w formie i skropić dowolnym alkoholem, następnie posmarować połową masy i ułożyć biszkopt na biszkopcie rozsmarować drugą część masy i przykryć ciastem kakaowym z kokosowym wierzchem, ciasto odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Ciasto można dodatkowo polać po wierzchu polewą czekoladową, ale nie jest to konieczne.
Krok 5 - Pawełek  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 04.11.2014 15:43
ciekawy pomysł na pyszne ciasto
Konczi 21.10.2014 21:42
świetnie wygląda !
wyattearp 21.10.2014 13:56
ciekawa masa
Mniam 21.10.2014 11:43
Ta masa z batonikami musi być rewelacyjna :)
Laila2786 21.10.2014 10:49
ciasto rewelacyjne, muszę spróbować.
Anna169Hosz 21.10.2014 09:44
Ciekawe co mój Pawełek na to ?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak