Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Medaliony z łopatki wieprzowej

2.0
(4)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Sprawdzony przepis na pyszne medaliony z łopatki wieprzowej w gęstym sosie śmietanowo-pieczarkowym. Prosty pomysł na sycący obiad dla całej rodziny. 

Składniki:

łopatka bez kości 600 gramów
pieczarki 300 gramów
ocet balsamiczny 150 mililitrów
ziele angielskie 4 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
czosnek 2 ząbki
cebula 2 sztuki
śmietana 30% 220 mililitrów
olej 2 łyżki
sól do smaku
przyprawa do zup 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Medaliony z łopatki wieprzowej

Kroki postępowania

1

Mięso umyj, pokrój w plastry i rozbij. Pieczarki umyj, a cebulę i czosnek obierz.

Krok 1 - Medaliony z łopatki wieprzowej foto
2
Mięso przełóż do naczynia w którym będzie się marynowało. Przekładaj plastry mięsa czosnkiem, listkami laurowymi i zielem angielskim. Polewaj każdą warstwę octem balsamicznym. Odstaw do lodówki na minimum dwie godziny.
Krok 2 - Medaliony z łopatki wieprzowej foto
3

W rondlu rozgrzej olej. Na rozgrzany olej wrzuć drobno pokrojoną cebulę, podsmaż, aż nabierze złotej barwy. Następnie ułóż na niej plastry mięsa i zmniejsz ogień po garnkiem. Pieczarki pokrój, dodaj do mięsa. Duś pod przykryciem około 30 minut.

Krok 3 - Medaliony z łopatki wieprzowej foto
4

Po 10 minutach mięso wyjmij, a pieczarki wraz z sosem i śmietaną zmiksuj blenderem. Sos jest wystarczająco gęsty i nie wymaga zagęszczania. Polecam. Smacznego!

Krok 4 - Medaliony z łopatki wieprzowej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 21.10.2014 08:25
lubię takie jedzonko..
fotoviderek 21.10.2014 07:35
Mięsko na medal :)
IlonaAlbertos 20.10.2014 22:55
Lubię takie mięsko.
Gracer 20.10.2014 21:18
rewelacja :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak