Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bitki schabowe z duszonymi pieczarkami

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

schab bez kości 4 cienkie plastry
pieczarki 250 g
olej rzepakowy
masło klarowane 1 łyżka
Sól czosnkowa jodowana Prymat
Pieprz kolorowy Prymat w młynku

Porada

My najczęściej jemy te bitki z sosem musztardowo-miodowym, ale można też podać z sosem czosnkowym, tatarskim lub ketchupem. * Dobrze jest serwować potrawę na ogrzanych talerzach, aby mięso zbyt szybko nie stygło.

Przepis i sposób przygotowania na: Bitki schabowe z duszonymi pieczarkami

Kroki postępowania

1
Pieczarki oczyścić, obrać ze skórki i pokroić w cząstki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i łyżkę klarowanego masła - włożyć grzyby, posolić i posypać świeżo zmielonym pieprzem, smażyć na sporym ogniu stale mieszając, aż będą zrumienione - w tym czasie pieczarki puszczą sok, który należy odparować. Gotowe przełożyć na talerzyk.
Krok 1 - Bitki schabowe z duszonymi pieczarkami foto
2
Schab rozbić jak na tradycyjne bitki. Na patelnię po pieczarkach wlać łyżkę oleju i mocno rozgrzać - położyć mięso (ja smażyłam dwa razy po dwie sztuki) i smażyć na sporym ogniu, aż się od spodu zarumieni.
Krok 2 - Bitki schabowe z duszonymi pieczarkami foto
3
Bitki odwrócić i dosmażyć z drugiej strony. Po zdjęciu z patelni, już na talerzu, posolić solą czosnkową. Na rozgrzaną patelnię ponownie przełożyć pieczarki i szybciutko podgrzać stale mieszając - można też ułożyć je na bitkach, aby mięso nie stygło kiedy grzyby się podgrzewają.
Krok 3 - Bitki schabowe z duszonymi pieczarkami foto
4
Podawać z frytkami z piekarnika, co znacznie obniży kaloryczność całego dania.
Krok 4 - Bitki schabowe z duszonymi pieczarkami foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Laila2786 03.11.2014 10:33
pyszny pomysł
Habibi 24.10.2014 16:07
No właśnie cały jego urok w prostocie ;) To taki obiad na szybko i bez zbędnych czynności, jak np. panierowanie kotletów ;)
Margo1 22.10.2014 08:00
prosty dobry obiad
kloruś 21.10.2014 15:08
Ciekawy, apetyczny przepis!
Ali 21.10.2014 05:45
Wygląda doskonale, zjadłbym :)
Betina#45 20.10.2014 20:52
wyśmienite danie..Mmm pycha ;))
mirosława4 20.10.2014 17:40
smaczne jedzonko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak