Przepis dnia III, odc. 37: Zapiekanka z mięsem mielonym, purée ziemniaczanym i party dipem barbecue

Przepis dnia III, odc. 37: Zapiekanka z mięsem mielonym, purée ziemniaczanym i party dipem barbecue

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone wołowo-wieprzowe

    300 g
  • puree

    500 g
  • cebula

    2 szt.
  • ząbki czosnku

    3 szt.
  • pomidory malinowe

    3 szt.
  • ser tarty

    100 g
  • sól ziołowa

  • pieprz czarny mielony

  • gałka muszkatołowa mielona

  • papryka słodka mielona

  • olej rzepakowy

  • Party Dip Barbecue Prymat

    1 opakowanie
  • ketchup łagodny

    6 łyżek
  • natka pietruszki

  • czosnek marynowany

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia III, odc. 37: Zapiekanka z mięsem mielonym, purée ziemniaczanym i party dipem barbecue
Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na oleju rzepakowym, razem z przyprawami: papryką słodką, gałką muszkatołową i czarnym mielonym pieprzem. Dodać mięso mielone i obsmażyć ok. 10 minut, doprawiając solą morską. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pomidory. Mieszamy i dusimy pod przykryciem około 10 minut.
Krok 2 - Przepis dnia III, odc. 37: Zapiekanka z mięsem mielonym, purée ziemniaczanym i party dipem barbecue
Purée ziemniaczane (ugotowane ziemniaki zmielone z jajkiem i mlekiem) połączyć z tartym serem i doprawić czarnym pieprzem, solą morską i słodką czerwoną papryką.
Krok 3 - Przepis dnia III, odc. 37: Zapiekanka z mięsem mielonym, purée ziemniaczanym i party dipem barbecue
Masę mięsną przełożyć do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Na mięsie ułożyć masę ziemniaczaną. Na koniec wbić w zapiekankę kilka ząbków czosnku marynowanego marynowanego i na wierzchu układamy gałązki pietruszki. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w sumie 30 minut. Najpierw pod przykryciem 20 minut, a następnie zdejmujemy folię i pieczemy kolejne 10 minut w otwartym naczyniu, w temperaturze 180°C, aż do uzyskania złotego koloru.
Krok 4 - Przepis dnia III, odc. 37: Zapiekanka z mięsem mielonym, purée ziemniaczanym i party dipem barbecue
Tak przygotowaną zapiekankę podajemy z Party Dipem Barbecie, gałązkami natki pietruszki, kawałkami świeżego pomidora, opcjonalnie z młodymi liśćmi rukoli.
Krok 5 - Przepis dnia III, odc. 37: Zapiekanka z mięsem mielonym, purée ziemniaczanym i party dipem barbecue
Na koniec na talerzu doprawiamy solą morską i pieprzem mielonym.

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Megi

12.12.2014 17:06
uwielbiam zapiekanki, a ta wygląda wyjątkowo smacznie, dobór składników rewelacyjny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat