Przepis dnia III, odc. 36: Pieczony comber jagnięcy z ziemniaczkami i czosnkową sałatką z pomidorów

Przepis dnia III, odc. 36: Pieczony comber jagnięcy z ziemniaczkami i czosnkową sałatką z pomidorów

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • comber jagnięcy

    700 g
  • ziemniaki

    8 szt.
  • przyprawa do ziemniaków

    2 łyżki
  • koperek

    do dekoracji
  • sól morska

Marynata

  • olej

    1 szklanka
  • musztarda sarepska

    2 łyżki
  • miód akacjowy

    2 łyżki
  • sos sojowy

    2 łyżki
  • ząbki czosnku

    2 szt.
  • rozmaryn

  • chili pieprz cayenne

Sałatka

  • pomidory

    3 szt.
  • cebula czerwona

    2 szt.
  • mięta świeża siekana

  • czosnek

    1 główka
  • sok z cytryny

    1/2 szt.
  • rozmaryn

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia III, odc. 36: Pieczony comber jagnięcy z ziemniaczkami i czosnkową sałatką z pomidorów
Comber z ziemniaczkami:
Comber umyć, osuszyć. Wszystkie składniki marynaty dokładnie połączyć i doprawić do smaku rozmarynem, chili i świeżo mielonym pieprzem. Comber natrzeć marynatą i odstawić do lodówki na 1 – 2 godziny.
Krok 2 - Przepis dnia III, odc. 36: Pieczony comber jagnięcy z ziemniaczkami i czosnkową sałatką z pomidorów
Następnie comber obsmażamy na oleju na patelni przez ok. 2 min. z każdej strony. Ziemniaki gotujmy w łupinach. W naczyniu żaroodpornym układamy je obsypane w przyprawie do ziemniaków. Na ziemniakach układamy przysmażone kawałki combru. Jeżeli przygotowujemy także sałatkę do naczynia możemy dołożyć główkę czosnku. Pieczemy ok. 15- 20 min. w temperaturze 160°C.
Krok 3 - Przepis dnia III, odc. 36: Pieczony comber jagnięcy z ziemniaczkami i czosnkową sałatką z pomidorów
Sałatka:
Górę główki czosnku ścinamy skrapiamy olejem i przyprawiamy solą, pieprzem oraz rozmarynem. Pieczemy ok. 10 min w piekarniku temp 160 stopni. Jeżeli do sałatki podajemy mięso możemy piec czosnek razem z mięsem. Umyte pomidory kroimy na cząstki i łączymy z liśćmi mięty i czerwoną cebulą pociętą w piórka. Całość skrapiamy sokiem z cytryny doprawiamy sola i pieprzem czarnym, oraz rozmarynem. Dodajemy upieczone ząbki czosnku i dokładnie mieszamy.
Krok 4 - Przepis dnia III, odc. 36: Pieczony comber jagnięcy z ziemniaczkami i czosnkową sałatką z pomidorów
Upieczony comber przełożyć na półmisek, dodać ziemniaki i skropić powstałym podczas pieczenia sosem.
Krok 5 - Przepis dnia III, odc. 36: Pieczony comber jagnięcy z ziemniaczkami i czosnkową sałatką z pomidorów
Comber podajemy ze schłodzoną sałatką.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat