Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zielone ciacho

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 2 sztuka
mąka pszenna 0,4 szklanka
cukier 0,4 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka płaska
sól 1 szczypta

zielona warstwa

budyń śmietankowy 3 sztuka
sok bananowy 900 ml- sok typu Kubuś zielony

biała pianka

śmietana 30% 400 ml
galaretka cytrynowa 1 sztuka
cukier 1 łyżka

dodatkowo

delicje 1 paczka duża
galaretka agrestowa 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Zielone ciacho

Kroki postępowania

1
Dno formy do ciasta o wymiarach 23 x 33 cm smarujemy masłem i obsypujemy krupczatką lub bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni.

Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy ze szczyptą soli, stopniowo zwiększając obroty robota. Gdy białka będą już całkowicie sztywne, ciągle miksując, partiami dodajemy cukier, a następnie po 1 żółtku.

Mąkę przesiewamy przez sito, łączymy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do jajek i dokładnie, ale delikatnie mieszamy.

Masę przekładamy do formy, wyrównujemy powierzchnię.

Od razu wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy do tzw. suchego patyczka (około 15 minut). Odstawiamy do wystudzenia.

700 ml soku zagotowujemy. W pozostałym mieszamy dokładnie wszystkie budynie i wlewamy do gotującego się soku. Ciągle mieszając, doprowadzamy masę do wrzenia,
Krok 1 - Zielone ciacho  foto
2
Po lekkim przestudzeniu wykładamy krem na biszkopt, wyrównujemy powierzchnię.
Krok 2 - Zielone ciacho  foto
3
Układamy- jedna obok drugiej- delicje (biszkoptami do dołu). Całkowicie studzimy, wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Krok 3 - Zielone ciacho  foto
4
Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 80- 100 ml wrzącej wody, odstawiamy. Gdy galaretka zacznie tężeć, ubijamy na sztywno całą śmietanę, dodając pod koniec cukier oraz porcjami galaretkę.
Krok 4 - Zielone ciacho  foto
5
Masę rozsmarowujemy na zielonym kremie, wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Galaretkę agrestową rozpuszczamy w 300 ml wrzącej wody, odstawiamy. Gdy zacznie tężeć, wylewamy ją na białą warstwę. Chłodzimy do całkowitego stężenia.
Krok 5 - Zielone ciacho  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lucan 20.10.2014 21:17
Ja znam to ciasto właśnie pod nazwą kubuś - pychota!
Ola1984 20.10.2014 16:47
O shrek - :) bardzo lubię to ciacho.
Rysia 20.10.2014 16:10
Smaczniutkie ciasto.
Magda60 20.10.2014 13:16
w sam raz dla mojego brzuszka łakomczuszka
Joannasz3190 20.10.2014 13:08
Wygląda rewelacyjnie :)
BernadettaP 20.10.2014 13:03
Olyabuziaczek, dokładnie- to ciasto jest znane właśnie jako Shrek :)
bietka 20.10.2014 12:25
poprosze kawałeczek :)
Renataj 20.10.2014 12:20
Pewnie pyszne:)
olyabuziaczek 20.10.2014 12:13
to jak shrek:)))
Laila2786 20.10.2014 11:23
ciekawy przepis, bardzo lubię takie ciasta z sokami przecierowymi
Adam/ZUB3R 20.10.2014 10:57
smaczne ciasto
wwwiolka 20.10.2014 10:56
Bardzo fajny przepis.
Krystyna32 20.10.2014 10:50
apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak