Przepis i sposób przygotowania na: Tarta budyniowa z kaszą manną
Mąkę siekamy z masłem.
Dodajemy cukier i żółtko, zagniatamy, formujemy kulę , zawijamy w folię i wkładamy do mrożenia na ok. 20 minut.
Po tym czasie formę do tarty delikatnie natłuszczamy i wylepiamy rozwałkowanym, schłodzonym ciastem.
Całość nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 10 minut.
NADZIENIE:
Białka oddzielamy od żółtek.
Żółtka mieszamy z cukrem i sokiem z cytryny, a następnie podgrzewamy na wolnym ogniu cały czas mieszając.
Gdy krem zacznie tężec zdejmujemy z ognia i łyżka po łyżce dodajemy śmietanę cały czas mieszając.
Do gładkiej masy wsypujemy budyń i kaszę mannę – dokładnie mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli , a następnie dodajemy do masy budyniowej.
Dokładnie wymieszaną masę wlewamy na podpieczone ciasto, wygładzamy i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnik na ok. 25-30 minut.
Studzimy, posypujemy cukrem pudrem i zajadamy!
Smacznego!