Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nadziewane, zapiekane cebulki

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cebula biała 4 szt
boczek wędzony 100 g
kasza pęczak 2 łyżki
oliwki czarne 3 szt
oliwki zielone 3 szt
parmezan starty 3 łyżki
natka pietruszki 2 szczypty
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
sól 2 szczypty
kolendra mielona 2 szczypty
cząber 2 szczypty
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 3 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Nadziewane, zapiekane cebulki

Kroki postępowania

1
Cebulę obieramy i wydrążamy środek, zostawiając najlepiej tylko jedną ściankę czyli tą warstwę cebulki, więcej farszu nam wejdzie.
Krok 1 - Nadziewane, zapiekane cebulki  foto
2
Część cebuli wydrążonej kroimy w kosteczkę, dodajemy pokrojony boczek i przesmażamy to razem na patelni, aż wytopi się tłuszcz i całość zrumieni.
Krok 2 - Nadziewane, zapiekane cebulki  foto
3
Następnie doprawiamy podanymi przyprawami, mieszamy.
Krok 3 - Nadziewane, zapiekane cebulki  foto
4
Kolejno dodajemy pęczak, natkę i nadal smażymy, aż pęczak wchłonie wszystkie soki on nie ma być ugotowany.
Krok 4 - Nadziewane, zapiekane cebulki  foto
5
Teraz czas na pokrojone oliwki
Krok 5 - Nadziewane, zapiekane cebulki  foto
6
Na koniec ser, całość mieszamy i ściągamy z ognia
Krok 6 - Nadziewane, zapiekane cebulki  foto
7
Każdą cebulkę nadziewamy farszem, przykrywamy kapeluszem i wkładamy do naczynia żaroodpornego najlepiej z pokrywką i pieczemy ok 20min w tem. 180st .

Choć wydaje się to nieciekawe, jakieś cebulowe danie, zapewniam, że też miałam takie obawy, a zostałam mile zaskoczona i teraz będzie to często gościło na moim stole, cebula wyszła lekko słodkawa, w cale nieostra, polecam.
Krok 7 - Nadziewane, zapiekane cebulki  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 27.10.2014 15:31
oryginalny pomysł, wyglądają pysznie
Pani Domu 19.10.2014 12:39
bardzo fajny pomysł
odjechana 19.10.2014 12:13
Świetny pomysł! Apetyczne :)
Anna133 18.10.2014 19:43
Powiem iż byłam sceptycznie nastawiona, ale po spróbowaniu okazało się, że danie jest lekko słodkawe i na prawdę bardzo smaczne, bałam się przewagi cebuli, ale niepotrzebnie ;)
Malinka 18.10.2014 15:52
Rewelacja! na pewno bardzo smakowały :)
mirosława4 18.10.2014 14:58
apetycznie się prezentują :)
misia53 18.10.2014 14:10
Świetnie wygladają , smakowicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak