Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Granita

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mocnej kawy 1litr
śmietany kremówki 200ml
łyżki cukru 3

Przepis i sposób przygotowania na: Granita

Cukier rozpuścić w gorącej kawie,odstawić do ostygnięcia.Wlać do płaskiej,najlepiej metalowej formy,wstawić na trzy,cztery godziny do zamrażalnika.Gdy utworzy się cienka warstwa lodu,zdrapać ją łyżeczką i ponownie dodać do niezamrożonej kawy.Czynność powtarzać,aż powstanie gruboziarnista masa kawowa.Jeszcze raz przyprawić ją cukrem do smaku,przełożyć do wysokich pucharów i podawać z bitą śmietaną.Można kremówkę ubijać z odrobiną wanilii.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak