Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

STEFANKA LUB GRYSIKOWIEC

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 500 gram
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
cukier 150 gram
jajko 2 szt
masło 200 gram
miód 2 łyżki

masa

mleko 0,5 litra
kasza manna 4 łyżki
cukier 150 gram
masło 200 gram

polewa

masło lub margaryna 100 gram
kakao 50 gram
cukier puder 120 gram
mleko 2 łyżki

dodatkowo

dżem wiśniowy 2 słoiczki

Przepis i sposób przygotowania na: STEFANKA LUB GRYSIKOWIEC

Miód z mlekiem podgrzać mieszając aż składniki się połączą i odłożyć do wystygnięcia. Do miski dajemy mąkę, sodę, cukier, jajka, masło i mleko z miodem. Zagniatamy ciasto i dzielimy na trzy części. Każdą z części rozwałkowujemy na placek wielkości formy. Każdy płat pieczemy osobno w 180 stopniach przez ok 12 do 15 minut.
Wykonanie masy:
Mleko mieszamy z kaszą i cukrem. Gotujemy mieszając aby nie powstały grudki przez ok 3 minuty (aż zgęstnieje). Po wystudzeniu ucieramy z masłem.
Upieczone blaty przekładamy kolejno: blat-dżem-masa-blat-dżem-masa-blat-polewa.

WYKONANIE POLEWY
Składniki podgrzewamy w rondelku do połączenia składników.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak