Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gałki rybne w galaretce.

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szczupak 1 sztuka
marchewka 1/2 szt.
pietruszka 1/2 szt.
seler 1/4 szt.
cebula 1 szt.
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt.
ziele angielskie 2 ziarenka
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat 2 szczypty
jajko 1 sztuka/małe/
kasza manna 1 łyżeczka
masło 1 łyżka
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka
sól wg uznania
pieprz wg uznania

Porada

Gałki możemy robić z każdej innej ryby słodkowodnej,możemy też mięso przekręcić bez ściągania skóry ale wtedy gałki będą ciemne.

Przepis i sposób przygotowania na: Gałki rybne w galaretce.

Świeżego szczupaka sprawić,odciąć łeb,usunąć skrzela i oczy,ściągnąć skórę i wyfiletować..
Do garnka włożyć głowę ryby,kręgosłup można włożyć i skórę,dodać liść laurowy,ziele angielskie,obrane i drobno pokrojone warzywa,1/2 cebuli,dodać sól i pieprz - zalać zimną wodą w takiej ilości by tylko przykryć zawartość garnka,postawić garnek na gazie i gotować pod przykryciem tak by wywar tylko "mrugał"
Mięso ryby przekręcić przez maszynkę dodając 1/2 cebuli i przełożyć do miski.
Wbić jajko,dodać kaszę manną oraz masło,doprawić solą,pieprzem i przyprawą do ryb,Dokładnie wyrobić masę,formując malutkie kulki.
Po 40 minutach gotowania wywaru włożyć gałki na wrzątek i gotować 15 minut.Wyjąć je z wywaru,przełożyć na półmisek lub inne naczynka,wywar przecedzić dodać żelatynę,wymieszać i zalać gałki.
Ilość użytej żelatyny zależy od ilości wywaru.
Potrawę po ostudzeniu wstawić do lodówki ,a po zastygnięciu galaretki podawać jako przystawkę.
Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 19.10.2014 22:21
Ciekawa przekąska :-)
caralajna 17.10.2014 21:23
oryginalne :)
adelajda 17.10.2014 17:32
Mogę się poczęstować ?
Adamorek 17.10.2014 14:50
ładnie podane
Ola1young 17.10.2014 14:44
coś pysznego dla mojej babci :)
ben-ka 17.10.2014 12:54
@Habibi z krakersami nie robiłam być może następnym razem spróbuję...... tego zagęszczającego dodatku dodaje się odrobinę by nie "zabić" smaku ryby.Ja jak nie mam kaszy,to używam tartej bułki.
Habibi 17.10.2014 12:42
U nas takie gałki z karpia w galarecie podaje się na Wigilię oprócz tradycyjnej galarety z dzwonkami karpia. Zamiast kaszki many dodaję zmielone krakersy, tak moja Mama robiła i robi, więc od niej przejęłam ten zwyczaj. Od wczesnego dzieciństwa czekałam zawsze właśnie na taką galaretę :)
Bernadeta1 17.10.2014 12:03
bardzo ciekawa rybna przekąska
olkaaa 17.10.2014 12:03
jeszcze nie próbowałam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak