Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Flądra w gniazdku

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 szt
cukinia 1 szt
marchew 1 szt
flądra 25 dag
pieczarki 5 szt
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat
sól
tymianek
pieprz
jajko 1 szt
śmietana kremówka 50 ml
masło
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Flądra w gniazdku

Kroki postępowania

1
Ziemniak obrać, pokroić w cienkie plasterki, krótko przesmażyć na oleju i położyć na spód w formie w której będziemy zapiekać. Użyłem foremki do muffinek , żeby nie mieć trudności z wyjęciem położyłem na spód pasek papieru do pieczenia.
Krok 1 - Flądra w gniazdku foto
2
Cukinię i
Krok 2 - Flądra w gniazdku foto
3
i marchew pokroić w plastry, cukinię posolić, posypać tymiankiem
Krok 3 - Flądra w gniazdku foto
4
tymiankiem i krótko grillować z obu stron na patelni grillowej. Marchew blanszować we wrzącej, osolonej wodzie 2 minuty, odcedzić, wysuszyć na sicie.
Krok 4 - Flądra w gniazdku foto
5
Pieczarki pokroić na mniejsze kawałki, przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju.
Krok 5 - Flądra w gniazdku foto
6
Na plaster marchwi położyć grillowany plaster cukinii, następnie jeszcze jeden plaster marchwi, zwinąć w rulon i włożyć do foremki, dociskając do ścianek.
Krok 6 - Flądra w gniazdku foto
7
Teraz wkładamy nasze fląderki, doprawione przyprawą do ryb.
Krok 7 - Flądra w gniazdku foto
8
W środek po kilka kawałków przesmażonych pieczarek.
Jajko ubić z dodatkiem śmietany kremowej, doprawić solą i pieprzem. Do każdej foremki wlać po 2 łyżki i wstawić do nagrzanego do 190 oC piekarnika. Zapiekać 10 - 12 minut.
Krok 8 - Flądra w gniazdku foto
9
Podałem z sosem mojo, ale dobry też jest sos czosnkowy czy jogurtowo-koperkowy.
Krok 9 - Flądra w gniazdku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rysia 18.10.2014 21:18
Piękne gniazdka.
wyattearp 18.10.2014 20:08
pięknie i smacznie
Beata999 18.10.2014 18:11
Pięknie podane.
IZABELA29 18.10.2014 13:23
efektowne danie
Anna133 18.10.2014 08:33
eleganckie i dealne na przyjęcie dla gości, super, że jest KPK !
MałaMi89 17.10.2014 22:46
Wyglądają extra - super na przyjęcia, goście na pewno byliby zachwyceni!:) a swoją drogą - nigdy nie jadłam flądry, muszę spróbować :)
kasienka23 17.10.2014 18:24
małe arcydzieła! świetny patent z paskiem papieru do pieczenia :)
Pyszota 17.10.2014 15:22
bardzo pomysłowe
mysliwy
mysliwy 17.10.2014 15:06
bardzo smacznie podane!
Maria 70 17.10.2014 13:35
Bardzo apetyczne danie.
Kulinarna Ja 17.10.2014 12:55
pięknie podane!
ajres 17.10.2014 12:54
bez dwóch zdan REWELACJA
Futka 17.10.2014 12:11
Wspaniała propozycja :)
Mniam 17.10.2014 11:21
Jak cudownie wyglądają takie gniazdka :)
Beatris 17.10.2014 11:06
To jedna z moich ulubionych ryb, pięknie ją podałeś:)
Gracer 17.10.2014 10:32
wygląda porywająco, skorzystam z Twego przepisu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak