Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orzeszki mięsne alla rissotto

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone wieprzowe 500 g
jajko 2 szt
kasza manna 3 łyżki
sól czosnkowo ziołowa do smaku
sól do smaku
pieprz kolorowy do smaku
mąka do obtaczania
oliwa do smażenia
groszek konserwowy 1 puszka
płatki chili do smaku
oliwa 2 łyżki
cebula 1 szt
ryż 3 (w torebkach)
rosół drobiowy 1 l

Przepis i sposób przygotowania na: Orzeszki mięsne alla rissotto

Mięso wyrobić na masę z kaszą manną i jajkami.
Doprawić do smaku solą, pieprzem, przyprawą borowiki z ziołami i solą czosnkową z ziołami.
Uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć w mące.
Na patelni rozgrzać olej i usmażyć mięsne kuleczki.
Przygotować bulion.
Na drugiej patelni rozgrzać oliwę ekstra virgin dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić ją.
Wsypać ryż i mieszać, aż wchłonie tłuszcz.
Ryż podlać jedną łyżką wazową bulionu i dusić na małym ogniu aż ryż wchłonie cały bulion.
Ponownie dolać wazówkę bulionu i tak samo postępować do momentu, aż ryż będzie wystarczająco miękki i kleisty.
Do ryżu dodać kuleczki mięsne, płatki chili, delikatnie wymieszać i na sam koniec dodać odsączony z zalewy groszek.
Ponownie leciutko wymieszać.
Wyłączyć gaz, przykryć garnek pokrywką i odstawić danie na 10 minut.
Po tym czasie danie jest gotowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia561 17.11.2013 15:45
ciekawa ta potrawa
eli_555 19.04.2011 22:36
pysznie wygląda
wedith1 25.09.2010 17:33
Musi być smaczne :)
eli_555 15.08.2010 09:01
Muszę wypróbować.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak