Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miodownik z orzechami

5.0
(20)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Delikatne miodowe blaty przełożone pysznym kremem na bazie budyniu. Orzechowej nuty dodają prażone z miodem i wanilią orzechy włoskie. To ciasto, to hit każdej imprezy! 

Składniki:

Ciasto:

mąka pszenna 4 szklanki
cukier 3/4 szklanki
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki
margaryna 200 gramów
jajko 3 sztuki
miód 3 łyżki

Masa orzechowa:

orzechy włoskie 300 gramów
miód 3 łyżki
cukier 0,5 szklanki
cukier wanilinowy 1 sztuka
masło 100 gramów

Krem:

mleko 3/4 litra
budyń waniliowy 2 sztuki
cukier 1 szklanka
margaryna 250 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Miodownik z orzechami

Przepis na miodownik z orzechami:

- dokładny opis przygotowania, 

- najlepszy kolejnego dnia po przygotowaniu,

- z dużą ilością orzechów. 

1. Masa orzechowa: Orzechy włoskie posiekać na drobniejsze kawałki. Można w tym celu użyć tłuczka do mięsa lub malaksera. Wsypać na patelnię, dodać miód, cukier oraz masło. Całość zagotować cały czas mieszając.

2. Ciasto: Wszystkie składniki ciasta zagnieść. Jednolite ciasto podzielić na 3 części. Każdą z nich rozwałkować na blaszce o wymiarach 20x35 cm uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Dwie części piec ok. 20 minut każda. Na trzecią część ciasta wyłożyć orzechy i piec do zrumienienia orzechów ok. 15-20 minut. Wszystkie 3 placki odstawić do ostygnięcia

3. Krem: 2 szklanki mleka zagotowujemy razem z cukrem. W pozostałej szklance mleka rozrabiamy budynie, wlewamy na wrzące mleko z cukrem i dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z palnika i dodajemy margarynę pokrojona w kostkę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Na pierwszy blat ciasta wylewamy połowę gorącego kremu, ostrożnie przykrywamy drugim blatem ciasta na który wylewamy pozostały gorący krem i przykrywamy ciastem z orzechami. Odstawiamy do ostygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki najlepiej na noc. Smacznego :)

Przepis na miodownik z orzechami to ciasto, które warto przygotować na święta Bożego Narodzenia. Ciacho nie jest skomplikowane i ma spore grono wielbicieli. 

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 10.11.2015 18:45
Świąteczne ciasto.
ben-ka 04.01.2015 10:35
Z chęcią bym spróbowała.
MałaMi89 17.10.2014 22:48
Ten wygląd mnie zachwyca :)
Ola1984 17.10.2014 09:32
Wygląda obłędnie :)
Krzysztof15 17.10.2014 06:44
pyszne ciasto
dagita 16.10.2014 21:06
Dziękuję i polecam :)
V_kuchareczka 16.10.2014 20:29
pyszne ciasto
Ada-Gaba 16.10.2014 19:11
pyszne ciasto, bardzo lubimy
Aleksandraa 16.10.2014 19:07
pięknie wygląda
irenka 16.10.2014 19:03
pychotka,to jest to co lubię
Zdzisław 16.10.2014 18:30
takie desery to lubię
pajbek 16.10.2014 18:17
Pyszne ciasto :-)
cukiereczek 16.10.2014 17:54
bardzo lubię takie ciasta
dagita 16.10.2014 17:30
Potwierdzam, to bardzo smaczne ciasto :)
Grazyna0211 16.10.2014 17:05
bardzo smaczne ciasto
Katarzyna59 16.10.2014 16:30
lubię takie ciasta
Ewelina1991 16.10.2014 16:25
smakowicie się prezentuje
Kuchenka 16.10.2014 16:03
rewelacyjne ciacho :)
Bernadeta1 16.10.2014 15:59
wygląda smacznie i tak na pewno smakuje
Agnieszka-87-25 16.10.2014 15:50
wspaniały!
misia53 16.10.2014 15:30
To jest ciasto , które zawsze smakuje.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak