Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone pierożki z kapustą i grzybami

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Nadzienie

kapusta kiszona 1 kg
grzyby suszone 1 szklanka
cebula 2 szt
olej 1/4 szkl
sól do smaku
pieprz do smaku

Ciasto

mąka 600 g
jajko 2 szt
śmietana 18 proc 300 g
masło 350 g
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone pierożki z kapustą i grzybami

Kroki postępowania

1
Z mąki, masła, śmietany i jajek zagniatamy ciasto i doprawiamy. Powinno mieć zwartą konsystencję. Wkładamy do lodówki.
Krok 1 - Pieczone pierożki z kapustą i grzybami foto
2
Grzyby namaczamy na noc, a rano gotujemy w tej wodzie i i drobno kroimy. Kapustę drobno kroimy i gotujemy w małej ilości wody. Gdy zmięknie, odlewamy,wyciskamy, studzimy i drobno kroimy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju dodając grzyby. Solimy i pieprzymy i smażymy kilka minut. Wszystko przelewamy do kapusty, mieszamy i doprawiamy.
Krok 2 - Pieczone pierożki z kapustą i grzybami foto
3
Ciasto chłodzimy w lodówce dwie godziny, a następnie rozwałkowujemy i wykrawamy koła. Nadziewamy i formujemy pierożki.
Krok 3 - Pieczone pierożki z kapustą i grzybami foto
4
Pieczemy ok pół godziny w nagrzanym do 180°C piekarniku.
Krok 4 - Pieczone pierożki z kapustą i grzybami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 20.10.2014 15:16
Apetycznie wyglądają :-)
V_kuchareczka 16.10.2014 20:31
wspaniałe pierożki
adelajda 16.10.2014 17:20
dobre pierożki
Hrabina w kuchni 16.10.2014 14:41
Moje ulubione!
pestka 16.10.2014 14:23
pyszny obiad - lubię takie pierożki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak