Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierożek z ciasta francuskiego podany z dipami i kolorowymi sałatami Waldemara Hołówki

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie 400 g
szpinak mrożony 400 g
szalotka 80 g
sól
pieprz
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
ser kozi 200 g
masło 100 g
serek kanapkowy biały 3 opakowania
koperek 1 pęczek
czosnek 3 ząbki
sambal oelek 20 g
rzodkiewka 1 pęczek
mix sałat 400 g
oliwa 50 ml
cytryna 1 szt.
żółtko jajek 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierożek z ciasta francuskiego podany z dipami i kolorowymi sałatami Waldemara Hołówki

Waldemar Hołówka poleca:
Przesmażyć klasycznie szpinak na oliwie z dodatkiem czosnku i szalotek. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać starty kozi ser. Wszystko wymieszać.
Ciasto rozwałkować, posmarować rozmąconym żółtkiem, nałożyć farsz, przykryć drugą warstwą ciasta. Za pomocą foremki lub ausztychera wyciąć foremne pierożki, delikatnie ponacinać ciasto nożem, posmarować ponownie żółtkiem i piec w temp. 200°C przez 16 minut.
Dipy wykonać z serka kanapkowego: serek podzielić na trzy części, do jednej dodać posiekany koperek i sok z cytryny – wymieszać, do drugiej dodać sambal, a do trzeciej posiekany czosnek, sałaty skropić sokiem z cytryny i oliwą, wymieszać. Ułożyć fantazyjnie na talerzu. Można podawać jako gorącą przystawkę (1 pierożek) lub jako drugie danie (3 pierożki).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 17.10.2014 09:33
Fantastyczne połączenie smaków.
Konczi 16.10.2014 17:25
jak zawsze pięknie podane
Kulinarna Ja 16.10.2014 14:27
Pięknie podane!
Anna133 16.10.2014 14:20
piękne i smaczne na pewno
halinah 16.10.2014 12:57
ładnie się prezentuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak