Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuszki smażone bez tłuszczu

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jabłka 3 sztuki
mąka pszenna typ 650 1 szklanka
cukier brązowy 2 łyżki
jajko 1 sztuka
mleko 0,5 szklanki
cynamon Prymat 1 płaska łyżeczka
olej rzepakowy 1,5 łyżki
proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
rodzynki
jogurt jabłkowy (np.pieczone jabłko)

Przepis i sposób przygotowania na: Racuszki smażone bez tłuszczu

1. Mąkę przesiać do miski, dodać cynamon, cukier brązowy, proszek do pieczenia i wymieszać wszystkie suche składniki.

Następnie dodajemy mleko, 1,5 łyżki oleju rzepakowego i wbijamy jajko - wszystko miksujemy za pomocą blendera na gładką masę.

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach - skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały, dodajemy do masy i mieszamy.

2. Racuchy smażymy z obu stron na złoty kolor na patelni do naleśników.

* Przed pierwszym nałożeniem masy na patelnię dla pewności możemy ją delikatnie wysmarować ręcznikiem papierowym nasączonym olejem.

Całość podałam z jogurtem typu pieczone jabłko i posypałam rodzynkami.

Życzę smacznego! :)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 16.10.2014 16:05
chętnie wypróbuję takie racuchy
Czyki 16.10.2014 13:31
Bardzo smaczne, muszę wypróbować :)
Pietruszka 16.10.2014 10:13
zdrowsza wersja racuchów, fajna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak