Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada makowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 750 g
drożdże 75 g
śmietana kwaśna 6 łyżek
masło 370 g
cukier waniliowy do smaku
cukier puder 5 łyżek
jaja 3 szt
sól szczypta
masa makowa 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada makowa

Śmietanę lekko podgrzewamy, mieszamy na jednolitą masę z drożdżami i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem. Dodajemy sól, cukier waniliowy, masło, jajka i wyrośnięte na śmietanie drożdże i mocno wyrabiamy ciasto. Zagniecione ciasto dzielimy na pól i rozwałkowujemy podsypując mąką. Smarujemy masą makową i zwijamy w roladę, podwijając na spód brzegi. Aby makowiec nie popękał, owijamy go luźno w papier do pieczenia i pieczemy w 180°C przez 45 minut. Po wystygnięciu, makowce polewamy lukrem i ozdabiamy posypując makiem, płatkami migdałów lub zmielonymi orzechami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 28.10.2014 14:47
pyszne ciasto
Ola1young 18.10.2014 10:00
lubimy takie makowce
VioletoweKucharzenie 16.10.2014 08:06
ekstra ciacho do kawki:-)
Iwusia 15.10.2014 23:56
bardzo smaczne ciacho
Noruas 15.10.2014 21:25
Rewelacyjna do kawy! Muszę przetestować
halina17 15.10.2014 20:58
Smacznie wygląda rolada.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak